Děláte z toho bramboračku, paní moderátorko. Jakl na Primě opět vysvětloval amnestii

12.05.2013 12:29

Hosty pořadu Partie v televizi Prima Family k tématu amnestie dnes byli bývalý poradce prezidenta Václava Klause Ladislav Jakl, bývalý hradní právník Pavel Hasenkopf a Radim Bureš z Transparency International ČR. Jakl se zastával prezidentské amnestie a kritizoval čtyři měsíce jednostranného informování o ní.

Děláte z toho bramboračku, paní moderátorko. Jakl na Primě opět vysvětloval amnestii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ladislav Jakl, tajemník bývalého prezidenta Klause

Ladislav Jakl, po úvodní reportáži, kde byly zmíněny nejkřiklavější důsledky abolice, řekl, že amnestie je institut, se kterým se nesmí plýtvat. Sám Jakl se prý amnestií zabýval mnoho let a z vlastního zájmu oslovil mnoho odborníků a požádal je o názory, případně podklady. Byl mezi nimi i Pavel Hasenkopf, právník Zdeněk Koudelka i všichni ministři spravedlnosti před tím současným – tedy Pavlem Blažkem. Nešlo ale o jednotlivé verze amnestií pro prezidenta.

Děláte z toho bramboračku

Ladislav Jakl je přesvědčen, že amnestie byla správná. Jakl upozornil, že Václav Klaus vyhlásil pouze jedinou amnestii, a naproti tomu Václav Havel udělil celkem čtyři a všechny obsahovaly abolici.  Podle Jakla není vinou amnestie, že v některých případech soudci a vyšetřovatelé nebyli schopni, ani po třeba 19 letech, případné pachatele usvědčit. Dále uvedl, že abolice se tentokrát týkala pouze 450 případů a z toho pouze 18 se týká těch kritizovaných případů, kdy šlo o závažnou hospodářskou trestnou činnost.

Pořad Partie dnes moderovala Lenka Pastorčáková a stále hledala autora amnestie. Ladislav Jakl byl nespokojen a řekl: „Způsob, jakým se ptáte, z toho dělá bramboračku. Zeptejte se mě, jak vznikala amnestie, a já vám to řeknu.“ Jakl pak zopakoval, že zhruba od listopadu se téměř denně scházeli nejbližší spolupracovníci spolu s prezidentem a vzrušeně debatovali o parametrech amnestie.  „Nerozumím tomu, proč kancléř Mynář označil pana Hasenkopfa za autora amnestie. Pan Hasenkopf skutečně autorem není a ani se nepodílel na jejím vzniku,“ řekl mimo jiné Jakl.

Nejhorší dopad je na společenskou atmosféru

Radim Bureš z Transparency International řekl, že se domnívá, že právě oněch osmnáct případů závažné hospodářské trestné činnosti převáží všechny ostatní případy. I když možná amnestie v těch dalších byla v pořádku. Podle Bureše je nejzávažnějším dopadem amnestie právě dopad na společenskou atmosféru. Kdy se ukazuje, že závažná trestná činnost, propletená s politikou, nebude potrestána.

„Amnestie, respektive její abolice, poškodila také práci policistů, soudců a státních zástupců. Vyslala signál, že nemá smysl závažné kauzy rozkrývat řadu let,“ uvedl Bureš.

Podle Bureše by bylo lepší, kdyby Hrad postupoval podle něj standardně a vypracováním amnestie pověřil ministerstvo spravedlnosti. To Jakl odmítl s tím, že právě úniky z připravovaných amnestií jsou nejčastější impulsy k různým nepokojům ve věznicích, a už proto se musí připravovat v režimu utajení a ne na ministerstvu spravedlnosti.

Očekávám smírné řešení

Pavel Hasenkopf, právník Hradu za éry Václava Klause, nyní vyhozen novým kancléřem Mynářem, se cítí být velice poškozen právě kancléřovými výroky. Ten jej totiž označil za autora amnestie. „Mně přijde divný, že kancléř Mynář mi dělá takovou reklamu. Buď je za tím něco, o čem já nevím, nebo někomu naletěl,“ řekl Hasenkopf v Partii. Dál požaduje veřejnou omluvu a zvažuje další právní kroky. Prezidentské kanceláři prý doručil otázky, na které žádá oficiální odpověď. Kancelář Hradu na ní má ze zákona patnáctidenní lhůtu.

K současné kanceláři se Hasenkopf vyjadřoval s rezervou, podle něj tam zatím lidé přesně nevědí, co mají dělat. Například doposud není obsazeno místo po  Ladislavu Jaklovi, tedy post politického poradce. Právě ten má v první instanci na otázky odpovídat. Kancléř je až odvolací instance. Hasenkopf je tak prý zvědavý, jak se s tím kancelář nyní „popasuje“. Hasenkopf je přesvědčen, že ve sporu bude i nadále hledat smírné řešení.

Kritizovaná abolice

Článkem II amnestie prezidenta republiky ze dne 1. 1. 2013 prezident nařídil zastavení trestních stíhání trvajících déle než 8 let se sazbou do 10 let, což se týká i největších hospodářských a majetkových trestných činů. Právě tento článek vzbudil největší kritiku.

Amnestie se dotkla 18 velkých kauz, které dozorují vrchní státní zastupitelství v Praze a v Olomouci a v nichž jsou mnohamiliardové škody. U jednotlivých kauz se škoda pohybuje od 300 milionů do 1,75 miliardy korun.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…