Dobeš promluvil: Očistím se. Za průšvih s dotacemi může i Kalousek

02.01.2012 13:35

VÍME PRVNÍ Ministr školství Josef Dobeš se pro ParlamentníListy.cz vyjádřil k problematice pozastavení čerpání z fondů EU. S veřejnou reakcí na audit operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost prý počkal s ohledem na konání pohřbu Václava Havla a kvůli vánočním a novoročním svátkům.

Dobeš promluvil: Očistím se. Za průšvih s dotacemi může i Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

„Představitelé TOP 09 však tolik slušnosti a ohleduplnosti neměli a začali mediální kanonádu vůči mé osobě. U všech ostatních mě to nepřekvapuje, ale od ministra financí Miroslava Kalouska, člověka spoluzodpovědného za čerpání eurodotací v České republice, bych takovou neobjektivní, nekompetentní a neodbornou interpretaci nečekal,“ rýpl si Dobeš do Kalouska.

„Na rozdíl od ministra financí Miroslava Kalouska tuto tématiku odmítám používat k účelovým politickým útokům na své konkurenty. Mým bytostným zájmem je, aby se eurodotace určené pro ČR skutečně a kvalitně vyčerpaly,“ dodal ministr.

Problémy jsou i na jiných ministerstvech

Podle ministra Dobeše operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost prochází v současné době podobným procesem, jakým prošly nebo procházejí jiné operační programy - například OP Podnikání a inovace pod správou ministerstva průmyslu, OP Životní prostředí, ROP Severozápad a Jihozápad nebo OP Doprava.

I jeho kolega, ministr dopravy Pavel Dobeš či ministr životního postředí Tomáš Chalupa ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz připustili, že problémy s čerpáním existují i v jejich rezortech.

„Je v mých silách tento problém vyřešit. Ve středu na tiskové konferenci také prokážu, že nesu dědictví bývalého vedení sekce EU fondů, tehdy ovládané členem TOP 09 Janem Vitulou. Naopak s novým vedením uvedené sekce se nám podařilo nejen zrychlit čerpání eurodotací, ale i odstranit mnoho nedostatků zmiňovaných v auditu Evropské komise,“ vzkázal Dobeš.

ODS a VV: Kalousek chce rozbít koalici

Tlak TOP 09 na odchod ministra Josefa Dobeše již vyvolal v koalici poměrně silnou roztržku. Politici ODS a Věcí veřejných ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz uváděli, že se první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek i předseda strany Karel Schwarzenberg snaží rozbít pravicovou vládu a připavují si předpolí pro koaliční spolupráci s ČSSD. Poslanci TOP 09 ale takovou interpretaci odmítali. Premiér Petr Nečas zase uvedl, že TOP 09 nemá co kádrovat ministra vlády a z hlediska úspěšnosti posuzuje ministry premiér.

Ministerstvo minulý čtvrtek uvedlo, že audit Evropské komise zjistil chyby v zadávání veřejných zakázek v programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Podle náměstka ministra pro evropské záležitosti Michala Zaorálka tak zřejmě bude dočasně pozastaveno čerpání dotací z tohoto programu. Z něj může ČR čerpat až 53 miliard korun. Ministerstvo školství je kvůli nedostatečnému čerpání prostředků z fondů EU dlouhodobě terčem kritiky.

Stálým kritikem ministerstva je v tomto směru právě bývalý náměstek zodpovědný za tuto otázku Jan Vitula z TOP 09, kterého Dobeš z ministerstva vyhodil. Vitulu v prosinci 2007 na ministerstvo přivedl tehdejší ministr školství Ondřej Liška ze Strany zelených. Jan Vitula byl tehdy členem KDU-ČSL. Ministerstvo školství se brání právě i v tom smyslu, že velkou část odpovědnosti nese prý odvolaný Vitula.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…