Drábka mrzí, že musí řešit zvyšování platů politiků. Ale návrh je dobrý, dodává

19.07.2012 10:04

Vláda právě nyní na svém dnešním zasedání projednává zvýšení platů ústavních činitelů a soudců. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) k tomu pro Radiožurnál řekl, že jej vůbec netěší, že musí takovou situaci řešit, ale myslí si, že návrh je dobře odůvodněný.

Drábka mrzí, že musí řešit zvyšování platů politiků. Ale návrh je dobrý, dodává
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09)

„Pokud jsme snižovali objemy platů ve veřejné správě o deset procent, tak si myslím, že i snížení platové základny o deset procent z trojnásobku na 2,7 je tímto odůvodněno velmi pregnantně,“ poznamenal Drábek v rozhovoru pro Radiožurnál.

O co jde? Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09 navrhuje, aby se plat ministrů, poslanců nebo senátorů vypočítával jinak než v současnosti. Ze státního rozpočtu tak půjde na jejich platy o 570 milionů korun ročně víc. Soudcům ale navrhované zvýšení nestačí.

„Vůbec mě netěší, že musím takovou situaci řešit. Snažím se najít nějaké řešení a navrhuji, aby platová základna nebyla snížena o 18 procent, tak jako doposud, ale o deset procent,“ řekl v této souvislosti Drábek pro Radiožurnál.

Prý si je vědom toho, že návrh, který předkládá, se může někomu nelíbit. „Myslím si, že návrh je dobře odůvodněný, protože pokud jsme snižovali objemy platů ve veřejné správě o 10 procent, tak si myslím, že i snížení platové základny o 10 procent z trojnásobku na 2,7 je tímto odůvodněno velmi pregnantně. Jenom musíme vyčkat, zda to bude dostatečný důvod při případném dalším napadení úpravy,“  dodal pak na svou obranu.

Lichovník: Ke zmrazování platů u nás docházelo opakovaně

Totiž tento jeho nový koncept se pranic nelíbí prezidentovi soudcovské unie Tomáši Lichovníkovi.  Podle něj soudci chtějí vyšší nárůst mezd i z toho důvodu, že ke zmrazování platů u nich docházelo opakovaně, bez ohledu na to, jestli se česká ekonomika nacházela v období růstu, nebo propadu. 

„Vždycky se našel nějaký důvod pro to, aby se do platů soudců zasáhlo. Těžko potom lze říkat, že soudci nechtějí být solidární s ostatními, my jsme se uskrovňovali vždycky, když všem ostatním platy rostly,“ zdůraznil Lichovník pro rádio a připomněl, že se za jejich vyšší platy postavil i Ústavní soud.

„Jestliže je dnes navrhováno, že základ pro výpočet platu má být 2,7násobek, tak s tím nesouhlasíme, protože podle Ústavního soudu to má být trojnásobek,“ doplnil prezident soudcovské unie. 

Ministři prý radost nemají

Zvyšování platů politiků pak zkritizoval šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Podle něj se vláda dostala do poměrně složité situace. 

„Sama nejprve navrhla snížení platů ústavních činitelů, to poté neobstálo před Ústavním soudem. Vláda by měla nalézt řešení, které před Ústavním soudem obstojí. Ale současně platí, že sociální demokraté nevidí jako možné, aby se v současné ekonomické situaci zvyšovaly platy ústavních činitelů,“ uvedl pro Český rozhlas Sobotka. 

Podle šéfa resortu financí Miroslava Kalouska (TOP 09) se ale kabinet musí zabývat touto věcí.

„Vláda nemůže neakceptovat nález Ústavního soudu. Pokud se vám nález Ústavního soudu nelíbí, mně prosím pěkně také ne. Ovšemvždycky má někdo to konečné slovo. V tomto případě je to Ústavní soud a vláda nemůže dělat nic jiného, než nález respektovat,“ uzavřel Kalousek.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…