Elitní ekonom o katastrofálních dopadech nápadu miliardáře Janečka

03.12.2012 7:57

Renomovaný ekonom Pavel Kohout se v Lidových novinách zamyslel nad návrhem volebního systému, který stvořil podnikatel Karel Janeček. Sám nápad většinového volebního systému s dvoumandátovými obvody je podle něj dobrý. Problém vidí především v Janečkově nápadu na rozdávání negativních hlasů.

Elitní ekonom o katastrofálních dopadech nápadu miliardáře Janečka
Foto: hns
Popisek: Pavel Kohout, ekonom

Podle Janečka je největším problémem současného systému fakt, že pravidelně generuje situace, kdy lidé s vysokými morálními hodnotami považují politickou situaci za špatnou a odmítají se angažovat. Pes je podle něj zakopán v tom, že strany vytvářejí svými interními postupy málo průhledné kandidátky, které maximalizují dosažení politické moci a peněžitého zisku, ale nedokáží uspokojit zájmy voličů.

Proto Janeček navrhuje systém, ve kterém by se použily současné volební obvody do Senátu. V nich by se volili vždy dva poslanci. Každý volič by měl dva kladné hlasy, kterými by mohl podpořit svého kandidáta, ale také jeden hlas negativní, kterým by mohl nenáviděného kandidáta odmítnout.

Podle Kohouta se problémy tohoto systému týkají zejména onoho „negativního hlasu“. „Když bychom si zkusili namodelovat výsledek, může nám vyjít, že díky negativním hlasům mohou kandidáti dvou extrémistických stran, které by získaly 15 procent hlasů, klidně porazí kandidáty umírněných stran, kteří by získali kolem 35 procent. Navíc negativní hlasy přinášejí bláznivé možnosti taktizování a skrytých koalic.

Navíc si Kohout myslí, že možnost negativní volby by ještě více než nyní rozvířila případné negativní kampaně. Každá výraznější osobnost má nějaké nepřátele a nevyřízené účty, a je pravděpodobné, že před volbami by se začalo vytahovat úplně vše. Značnou výhodu by získali kandidáti s velkými rozpočty a přístupem k bezpečnostním službám - přesně ti, proti kterým Janeček brojí.

Je však prý nicméně dobře, že Janečkův nápad alespoň rozvířil debatu o podobě volebního systému.   

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: jav

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…