Festivalové Vary: Lidé se baví, politici se bojí

29.06.2013 23:20

Osvědčené rčení, že stromy nerostou do nebe, potvrdila atmosféra letošního Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Zatímco ještě loni se zde předváděli čeští politici a kmotři s trestuhodnou arogancí a užívali si naplno na účet daňových poplatníků, tentokrát se raději příliš neukazovali. Nikomu ale nechyběli. Návštěvníci MFF totiž zcela podlehli kouzlu americké filmové superstar Johna Travolty.

Festivalové Vary:  Lidé se baví, politici se bojí
Foto: Hana Čechová
Popisek: Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech

Ten svým českým i zahraničním kolegům udělil lekci na téma, že skutečným pánem je filmový fanoušek, a to, co ve Varech předvedl, nemá obdoby. Napřed se po dlouhé cestě a pozdním nočním příletu na karlovarské letiště ochotně zdravil a fotil s přítomnými fotografy a personálem. Při zahájení festivalu se pak studeným čumákům, kteří z filmových hvězd činí nedotknutelné modly, doslova utrhl ze řetězu. Před vchodem do festivalového paláce Thermal dlouhé minuty zdravil fanoušky, čekající na příjezd letošních VIP. Tím se jim odvděčil za příkoří obvyklého, potupného ceremoniálu, kdy dav, oddělený bariérami, několik hodin stojí a čeká na defilé vyvolených, z nichž mnozí si tuto poctu ani nezaslouží.

Vary ve varu

Největším překvapením pak bylo, když Travolta neváhal pozdě večer (a v nepříjemném počasí) navštívit projekci filmu Pomáda ve zdejším letním kině. Zde přivedl do varu  více než dva tisíce diváků, když se na betonovém pódiu roztančil a evokoval tak svůj výkon v legendárním slaďáku, který dojímá již několik generací.

Většina filmů, uvedených na MFF, však takovou senzační promotion nemá a musí spoléhat jenom na svoje kvality, což při šílené kvantitě není zrovna snadné. Ale tak jako každým rokem, i letos má MFF několik favoritů, které mají šanci neztratit se v záplavě nadprodukce. Jedním z nich je islandský film XL, jehož protagonistou je politik, notorický alkoholik. Ten si chce před nástupem do protialkoholní léčebny užít poslední velký mejdan. Režisér soutěžního snímku však zdaleka nemíří jen na problém alkoholismu: „Chtěl jsem natočit  taky podobenství toho, jak to chodí ve zkorumpované společnosti, která zcela ztratila svůj etický základ,“ říká režisér Marteinn Thorsson. Je možné, že se film XL stane po Travoltovi druhou senzací MFF.

Poslední mejdan?

A poslední mejdan, jak se zdá, si letos ve Varech užijí i někteří naši prominenti. „Já se dneska asi konečně ožeru,“ řekl ParlamentnímListům.cz jeden z nich. Tomu, že nechce být jmenován, se asi nikdo nebude divit. Mezi politiky, kteří měli letos odvahu se na MFF ukázat, se jich  tentokrát objevilo jen pár. Na červeném koberci zapózovala v odvážně barevné róbě předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová, jejíž další osud je velmi nejistý. Suverénně se předvedla Lívia Klausová, jejího Klause, mimochodem pravidelného návštěvníka MFF, ovšem tentokrát nahradil vnuk.

Velkou pozornost vzbudil jeden z kandidátů na prezidenta Vladimír Franz. Opulentní recepci v Grandhotelu Pupp si nenechali ujít početněji zastoupení regionální politici, senátor Jan Horník (TOP 09), primátor Karlových Varů Petr Kulhánek (KOA), náměstek hejtmana Karlovarského kraje  Jaroslav Borka (KSČM) a další. Kancelář prezidenta tentokrát namísto hlavy státu zastupoval šéf protokolu Jindřich Forejt. Ten se mimochodem narodil v Karlových Varech a mnozí si jej pamatují jako pravidelného návštěvníka zdejších kostelů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…