Fiasko protivládního protestu. V Olomouci na protest nedorazí ani noha

15.03.2012 6:16

Protesty Národní rady vzešlé z takzvané Holešovské výzvy, jejímž cílem je svrhnout vládu, prezidenta a další představitele státu, se uskuteční dnes od pěti hodin odpoledne. Největší demonstrace je očekávána v Praze, kam mají dorazit desítky tisíc protestujících. Protestovat se má ale také v dalších městech v republice jako je Kladno či Žďár nad Sázavou. Olomouc se však k protestům nepřipojí. Údajně prý kvůli nízké podpoře veřejnosti.

Fiasko protivládního protestu. V Olomouci na protest nedorazí ani noha
Foto: holesovskavyzva.zacit.cz
Popisek: Leták Holešovské výzvy

Národní rada chce prostřednictvím těchto protestních akcí dosáhnout demise vlády, prezidenta, či, jak dále uvádí na svých webových stránkách, také výměny zkorumpovaných politiků, státních zástupců, soudců, vedení policie nebo manažerů státních podniků. Protestovat se má v řadě měst. Nejmasivnější protesty jsou očekávány v Praze. Na Hané se však protestovat nebude. ParlamentnímListům.cz to potvrdil zástupce koordinačního centra Národní rady v Olomouci Bohumír Liška.

Přijít k hotovému, zamávat mávátkem a nadávat

„V Olomouci se demonstrace konat nebude. Jedeme podpořit kolegy do Brna,“ sdělil Liška s tím, že podpora lidí je. Jen je podle něj málo těch aktivnějších. „V hodně lidech stále přežívá přijít k hotovému, zamávat si mávátkem a poté nadávat,“ doplnil.

A pokračuje: „Stále se hlásí lidé, ale bohužel až na poslední chvíli a organizace slušné demonstrace určitě není v síle tří lidí. Já jsem moc rád, že se nám podařilo dostat to alespoň takto do povědomí příznivců Holešovské výzvy. Lidé v tomto kraji konečně zvedají hlavy a to je moc dobře, mají už plné zuby těch ve vládě,“ uvedl pro redakci koordinátor.

Hanáci mohou vypadat jako zbabělci

ParlamentníListy.cz následně oslovily několik občanů v ulicích Olomouce, aby redakci sdělili, co si o protestech myslí a zda by je byli ochotni nějakým způsobem podpořit.

Šestadvacetiletý Lukáš Dočkal řekl: „Je rozhodně dobré a nutné demonstrovat. Pokud budou lidé mlčet, dávají tím potichu souhlas s tímto systémem a současnou politickou situací, ale myslím si, že většina obyvatel této země s ní spokojená není. Do demonstrace bych se zapojil, myslím, že je škoda, že se nebude konat, možná měla být propagována více, jistě by lidé přišli. Pokud se těmito demonstracemi podaří něco změnit, mohou pak Hanáci vypadat jako zbabělci.“

Demonstrace nepatří do Česka

To si naopak nemyslí osmačtyřicetiletá Yvona Vránová. Podle ní se demonstracemi nic nevyřeší. „Myslím si, že to jde vidět například na Řecku. Protestuje se tam masivně a často a jejich situace se stejně nelepší. Navíc si myslím, že demonstrace nepatří k českému způsobu řešení problémů. Lidé sice mohou argumentovat rokem 89, ale myslím si, že to je vše,“ prozradila.

Národní rada je občanskou iniciativou, která dala prezidentovi a vládě ultimátum, aby do konce února podali demisi, jinak uspořádají celonárodní protesty. Politici nereagovali, a tak nyní organizátoři chystají avizované demonstrace. Ty by se měly konat dnes od sedmnácti hodin kromě Prahy také v Brně, Karlových Varech, Žďáru nad Sázavou, Hradci Králové, Pardubicích, Jičíně, Ostravě, Plzni, Českých Budějovicích, Chomutově, Kladně a v dalších městech. 16. 3. a 17. 3. se bude podle organizátorů demonstrovat opět v Praze na Václavském náměstí v 17 hodin.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: Petr Kupka

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…