Foldyna: Zeman na Hrad. Musíme ho přemluvit k návratu do ČSSD

23.02.2012 14:46

Oficiálně sice už ČSSD představila své dva favority do klání o prezidentské křeslo, nicméně uvnitř strany koluje jméno třetího kandidáta, o kterém se bude diskutovat. To jméno je Miloš Zeman. ParlamentnímListům.cz to řekl poslanec za sociální demokracii Jaroslav Foldyna. Ten chce, aby se o finálním kandidátovi a tedy i o Zemanovi ve straně diskutovalo.

Foldyna: Zeman na Hrad. Musíme ho přemluvit k návratu do ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čestný předseda SPOZ Miloš Zeman

Předseda největší opoziční strany Bohuslav Sobotka nedávno představil jako možné kandidáty na prezidenta podporované jeho stranou ekonoma Jana Švejnara a senátora Jiřího Dienstbiera. Je tu však další kandidát, jehož by někteří sociální demokraté možná rádi na Hradě viděli. Je jím někdejší předseda ČSSD a dnes tvář Strany práv občanů – Zemanovců Miloš Zeman.

Švejnar? Ten naše hodnoty neuznává

Jedním z těch, kterým se nelíbí „oficiální“ možní kandidáti Švejnar a Dienstbier, je poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.  „Že budeme kandidovat Švejnara, o tom jistí lidé mluvili už dávno dopředu. Já si myslím, že pan Švejnar není reprezentantem sociálně-demokratických ideí a hodnot. Je to v podstatě velmi liberální politik a myslím si, že jeho život  v USA je podle mě něco jiného, než život a práce v Čechách. Takže tady jsem velmi na pochybách,“ zhodnotil Foldyna Švejnara.

Dienstbiera neznám

„A pan senátor Dienstbier? Toho v zásadě neznám,“ konstatoval Foldyna ke kandidátovi spolustraníkovi a přidal vysvětlení: „Já hodnotím lidi podle práce, která je za nimi. A já zatím nemám žádné věci, které bych mohl za panem Dienstbierem hodnotit. A tudíž ho ani nemohu hodnotit pozitivně.“

A koho by si tedy poslanec uměl jako prezidenta představit? „Já bych si dovedl představit osobnost, kterou znám a která něco dokázala a ta se jmenuje Miloš Zeman,“ reagoval Foldyna s tím, že hodlá o expředsedovi ve straně podnítit diskuzi.

Za Zemanem nestojím sám

Anketa

Koho byste rádi viděli na Hradě?

15%
hlasovalo: 2774 lidí
„To není otázka jen toho, že se to líbí mně. Já jsem jeden z dalších. Myslím si, že by měla proběhnout nějaká velká a silná vnitrostranická diskuze, aby to nebyl názor jen jednoho člověka. Měli by se k tomu vyjádřit lidé napříč stranou,“ míní Foldyna.

Podle něj už bylo toto téma otevřeno na Krajském výkonném výboru ČSSD v Ústí nad Labem. „Mluvili jsme zde o vztahu Miloše Zemana k sociální demokracii a k prezidentským volbám. Probírali jsme i to, že bychom byli spíše rádi, kdyby se Zeman vrátil do sociální demokracie spolu s dalšími, kteří z ní odešli,“ informoval poslanec.

Paroubek už není - Zemane, vrať se do ČSSD

Ten připomněl, že Miloš Zeman jako důvod svého odchodu ze strany prezentoval svůj vztah k někdejšímu svému nástupci Jiřímu Paroubkovi a jeho blízkým. „Tak si myslím, že se situace změnila. Ovšem zatím nemáme z těchto debat na výkonném výboru jasný závěr,“ dodal Foldyna.

Ten doplnil, že samotný Miloš Zeman o záměru některých sociálních demokratů oslovit ho k návratu a kandidatuře na prezidenta neví. Redkci se zatím stanovisko Miloše Zemana získat nepodařilo.

Budeme mluvit o více kandidátech, ne jak to chce vedení

Dlouholetý kamarád a místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach souhlasí s Foldynou, že diskutovat by se mělo o více kandidátech na prezidentský post. „Já myslím, a vyjádřili jsme to i hlasováním na grémiu, že nebylo rozumné omezit počet osob (možných kandidátů na prezidenta), o kterých se bude diskutovat, protože návrhů padlo daleko více. A já  jsem přesvědčený, že členská základna by měla mít právo se vyjadřovat v širším měřítku před tím, než se o tom rozhodne,“ uvedl na dotaz ParlamentníchListů.cz.

Současně vyjádřil přesvědčení, že se ve straně diskutovat bude. „Další nominace budou i přes vůli některých členů vedení strany tuto možnost omezit ,“ konstatoval Škromach. „Já si tyhle soudy nicméně nechám na podzim po volbách. Já jsem přesvědčený, že prezentace kandidátů se přepálila. Prostě hlava státu se bude volit za dlouho, rozhodovat se bude až za rok a rozhodovat o kandidátech se bude letos až v listopadu a prosinci,“ dodal Škromach.

Zemana ČSSD podpoří asi těžko

A pokud jde o Zemana, považuje za rozhodující, že pokud by kandidoval za Stranu práv občanů Zemanovci (SPOZ), tak těžko může očekávat podporu sociální demokracie. „To je otázka formy, v jaké budou jednotlivé osobnosti kandidovat,“ konstatoval Škromach s tím, že důležité jsou i preference kandidátů v sociální oblasti.

„A pokud jde o Miloše Zemana, pokud je kandidát jiné strany a není členem sociální demokracie, to si myslím, že by ho spíše poškodilo, než pomohlo,“ uzavřel Škromach.

Zprávu rozšiřujeme
 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…