Gazdík zkusil žít s průměrným platem. Litovali ho a ptali se, zda nemá hlad

10.05.2012 10:29

Tři poslanci - Petr Gazdík z TOP 09, Lenka Kohoutová z ODS a Jan Chvojka z ČSSD - souhlasili s účastí na experimentu, při kterém měli jeden týden žít „jako průměrný Čech.“ Zkusili si to a všichni to zvládli, byť připouštěli, že s problémy. Na jejich názorech např. na zvyšování DPH to však nic nezměnilo.

Gazdík zkusil žít s průměrným platem. Litovali ho a ptali se, zda nemá hlad
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Petr Gazdík

Celý experiment organizoval deník MF DNES. Redaktoři spočítali, že při platu 21 000 hrubého, což je prý nejčastější hrubá mzda v ČR, činí náklady na „běžný život“ (po odečtení nákladů na bydlení, energie a telefony) 2800 korun na každého vydělávajícího člena rodiny týdně. Poté redaktoři obešli poslance, kdo by si to chtěl zkusit. Zatímco ministr financí Kalousek označil projekt za stupidní, tři poslanci souhlasili. Lenka Kohoutová z ODS byla v daném týdnu doma sama, dostala tedy 2800 korun. Poslanci Gazdík a Chvojka mají výdělečně činné polovičky, nafasovali tedy 5600 korun.

Petr Gazdík, předseda poslanců TOP 09, si dělal největší starosti s dopravou do Prahy ze Suché Loze na Zlínsku, kde žije. Při cestě autem by promrhal výraznou část týdenní apanáže, jel tedy vlakem. Na konci týdne ho nazpátek svezl kolega Stanislav Polčák. A celkově experiment ukázal značnou míru solidarity mezi poslanci. „Kolegové se mě pořád ptali, jestli nemám hlad, nebo nechci kafe,“ přiznává Gazdík.

Poslankyně Kohoutová jako jediná musela během týdne řešit nepředvídaný výdaj. Musela totiž k zubaři se zánětem nervu. Nad plán tak musela vydat 550 korun. Stanovený limit však překročila o pouhé čtyři koruny. „Je mi jasné, že s tímto příjmem bych si nemohla dovolit hypotéku a úvěr, které splácím. Nekoupila bych si nic na sebe a nemohla bych tolik jezdit autem.“

Poslanec ČSSD Jan Chvojka naopak ušetřil 70 korun. A to ještě o víkendu vzal svého syna do pražské ZOO a dinoparku, což ho stálo 1500 korun. „Spousta lidí musí vyjít s ještě menším příjmem,“ upozorňuje sociální demokrat.

Koaliční poslance Gazdíka a Kohoutovou však tato zkušenost nepřiměla k přehodnocení postojů. Například zvyšování DPH příští týden podpoří. „Věřím, že se kvůli tomu ceny nijak dramaticky nezvednou,“ vysvětluje poslankyně Kohoutová. „Ceny v obchodech se liší o desítky procent. To se zvýšením DPH vůbec nesouvisí,“ upozorňuje Gazdík.

Na svém názoru setrvává i třetí z experimentátorů - poslanec ČSSD Chvojka. „Zvyšování daní a poplatků lidem život nezkvalitní,“ prohlašuje.


 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…