Hanba, arogance. Naštvané ženy u Jílkové kopaly do Drábka i Holešovské výzvy

06.04.2012 4:31

Neexistuje jiná cesta úspor než snižování důchodů seniorům? Vždyť důchodci už takhle kradou potraviny v obchodech, stěžovali si lidé v pořadu Máte slovo. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek ale vládu hájil – někde se úspory najít musí. Odborníci však radí hledat spíše ve veřejných zakázkách a v nefunkčním systému.

Hanba, arogance. Naštvané ženy u Jílkové kopaly do Drábka i Holešovské výzvy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michaela Jílková během moderování pořadu Máte slovo

Vláda se musí potýkat s nefunkčním systémem, na kterém má podíl levice i pravice. To je podle ekonoma Pavla Kohouta zásadní problém, kvůli kterému musí stát šetřit. „Speciálně veřejné zakázky jsou věc, která každý rok stojí stovky miliard,“ vypočítával v pořadu Máte slovo na ČT. „Ta opatření, která udělala vláda, nebyla ještě zdaleka dostatečná,“ dodal. Jenže místo na zakázkách se šetří například na důchodcích.

„Nemohli jste se na to dřív připravit, nebylo připojištění,“ řekla moderátorka Michaela Jílková směrem k důchodkyni, bývalé úřednici. „Viděla jsem důchodce, jak se v obchodě cpou za regálem suchými rohlíky, aby se nasnídali. To je ostuda,“ vyprávěla seniorka. Připojila se k ní i žena na mateřské dovolené: „Když tady není na důchody, proč přidávat na sociálních dávkách nepřizpůsobivým?“

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek se jal vysvětlovat. „Musí se hlavně šetřit na provozních výdajích,“ prohlásil a uvedl jako příklad sloučení úřadů práce. „A co je strašně důležité, je boj proti práci načerno.“

Vláda krade slepcům oči

Jenže právě to diskutující občany příliš nezajímalo. „Nevidomým kradete oči, protože jim znemožňujete jejich příspěvek, který nazýváte výhodou. Berete jim příspěvek na vodícího psa,“ obořil se na ministra koordinátor Holešovské výzvy Vlastibor Čermák.

Drábek však opáčil, že se předák plete. „Není pravda, že se zrušil příspěvek na vodícího psa,“ řekl s tím, že příspěvek byl sloučen s jiným do jedné „velké“ dávky. „To považuji za správné, protože jsme tím snížili administrativní náklady,“ pochvaloval si Drábek. Podle Čermáka to ale ve výsledku stejně handicapovaným nepomohlo.

Do Čermáka se následně pustily jak obě zástupkyně občanů, tak sama moderátorka. Dožadoval se totiž prostoru v diskuzi a odkazoval se na statut České televize. „Vy jste mi říkala, že jde o diskuzi u jednoho stolu a já nedostal ani jednu odpověď,“ stěžoval si. Jako již dříve popsal postup, který jeho výzva navrhuje - demisi vlády a přímé volby, kdy by se vybíralo z čestných lidí, u kterých by se provedly prověrky.

„Četla jsem si, jaké máte požadavky na vládu. Vy ale neposkytujete občanům žádné záruky,“ vytkla mu úřednice v důchodu. Ještě ostřejší pak byla žena na mateřské: „Já jsem byla na vaší straně. Ale po té vaší aroganci mě přešla chuť… Vy na mě svým chováním působíte tak, že nás chcete mít pod palcem, jako nás chce mít tahle vláda.“

Na to už jen moderátorka Jílková přečetla Programové prohlášení a základní tematické vize občanské iniciativy Holešovská výzva. Píše se zde, že lidé v listopadu 1989 cinkali klíči, neboť očekávali nový režim bez zlodějů či mafiánů. „Již v průběhu několika porevolučních měsíců se chopili moci bývalí komunisté, estébáci, veksláci a jiné závadové osoby,“ předčítala Jílková. „Proč jsou závadové osoby bývalí komunisté?“ zeptala se následně Čermáka s tím, že on sám v 70. letech vstoupil do KSČ. Jasné odpovědi se nedočkala.

Kdo má tedy zastupovat občany v případě, že jim vadí chování vlády a chtějí proti němu protestovat? Holešovskou výzvu obě občanky spíše odmítly. Se svou sociální situací, kterou podle nich zavinila Nečasova vláda, přitom v žádném případě nemohou být spokojeny.

A došlo též na lobbistu Romana Janouška, jehož zatýkání po autonehodě neproběhlo úplně standardně. „Kdybych zdrhala já, tak by po mně stříleli,“ utrousila seniorka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: pan

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…