Hazard s důchody, ztrhal šéf ČSSD reformu. A přidal něco, o čem se nemluví

18.04.2013 12:03

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka sepsal ostré vyjádření k důchodové reformě. Považuje ji za hazard, za chladnokrevné hry s penězi občanů. Druhý pilíř je podle ČSSD pro lidi s průměrným a podprůměrným platem objektivně nevýhodný.

Hazard s důchody, ztrhal šéf ČSSD reformu. A přidal něco, o čem se nemluví
Foto: ČSSD
Popisek: ČSSD zahájila předvolební kampaň pro krajské a senátní volby 2012 jízdou vlakem

„Sociální demokracie je přesvědčena o tom, že v zemi, kde se na jedné straně konečně zásadně omezuje hazard v podobě hracích automatů, by se neměla na straně druhé spouštět loterie s tím, co je pro lidi nejdůležitější – s jejich důchody," říká Bohuslav Sobotka. Podle něj jde prý ve skutečnosti v tzv. druhém pilíři jen o privátní kasino, ve kterém se bude chladnokrevně hrát s penězi občanů. „Všichni jsme v roce 2008 na vlastní oči viděli, co dokážou špatně fungující mezinárodní finanční trhy a jak krize prudce snížila aktiva penzijních fondů,“ dodává.

Celé vyjádření B. Sobotky ZDE

O peníze můžete přijít

Lidem je prý také potřeba říci, že o své finanční prostředky mohou přijít, neboť vláda nedává žádné garance ani nezajišťuje pojištění, jako u bankovních vkladů. Ani slibované úročení 2,5 či 3,5 % prý nemusí být realitou, za posledních deset let to u stávajících tuzemských penzijních fondů reálně nebylo ani jedno procento. Druhý pilíř tak může, i díky nepravdivé vládní propagandě, znamenat stejnou deziluzi jako kuponová privatizace z počátku devadesátých let.

„Tak, jak byl druhý pilíř ze strany Nečasovy vlády nastaven, jde o mrtvě narozené dítě, pro většinu lidí s průměrným a podprůměrným platem je objektivně nevýhodný. O tom svědčí také naprosto minimální zájem občanů,“ myslí si Sobotka.

Druhý pilíř je pro bohaté

Na druhém pilíři vydělají podle Sobotky jen ti nejbohatší, tak jak je u Nečasových reforem prý zvykem. Lidé s běžnými příjmy navíc nemají v době recese a poklesu reálných mezd peníze na to, aby si ještě spořili na nejistou penzi z privátních fondů

Bohuslav Sobotka také poukázal na dosud mediálně nepříliš propíranou hrozbu, která vychází ze zákona, a to, že klienti nakonec mohou skončit u zcela jiné penzijní společnosti, než pro kterou se rozhodli. Platí totiž, že pokud jejich důchodový fond nebude mít za 24 měsíců od vzniku alespoň 50 tisíc klientů, což nyní většině fondů reálně hrozí, může ČNB nařídit převod důchodového fondu na jinou penzijní společnost. Pečlivý výběr penzijní společnosti tak může být zcela k ničemu.

ČSSD s druhým pilířem nepočítá

Bohuslav Sobotka ve svém vyjádření zopakoval, že ČSSD s druhým pilířem do budoucna nepočítá, tato část důchodové reformy prý byla koncipována nespravedlivě a chybně. Po volbách ji proto ČSSD zruší. „Naším cílem je stabilizovat průběžný státní systém, který dává lidem jistotu, že o své penze nepřijdou, a současně rozvíjet dobrovolné spoření na důchod ve druhém pilíři,“ uzavírá předseda ČSSD Sobotka.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…