Hlas lidí není nad právem, utřel Benda z ODS u Jílkové odpůrce církevních restitucí

08.06.2012 5:20

Co bylo ukradeno, musí být vráceno, tvrdí koalice v souvislosti s církevními restitucemi. Nehledí ani na průzkumy veřejného mínění, ze kterých vyplývá, že většina Čechů je proti navrácení majetku církvím, tedy minimálně v takové podobě, jakou prosazuje vláda. Poslanec ČSSD Jeroným Tejc v ČT tvrdil, že koalice chce církvím vrátit více, než jí bylo za minulého režimu ukradeno.

Hlas lidí není nad právem, utřel Benda z ODS u Jílkové odpůrce církevních restitucí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pozemky a peníze církvi jako omluva státu za minulé křivdy

„Já neříkám, že to není správně, ale vracíme víc, než církev v roce 1948 vlastnila,“ uvedl v pořadu Máte slovo Jeroným Tejc. Podle předsedy poslaneckého klubu ČSSD má vláda totiž v plánu vrátit i majetek, o němž bylo už v roce 1947 rozhodnuto, že církvi nepatří. Odhlasovala to tehdy ještě demokratická vláda.

Poslanec ODS Marek Benda však dál hájil vládou odsouhlasený zákon. Podle něj jsou církevní restituce férové a jsou nastavené stejně, jako bylo navrácení majetku soukromým osobám v 90. letech. „Dokonce ani hlas lidí není nad právem,“ prohlásil směrem k průzkumům veřejného mínění. „Ústavní soud řekl, že majetek má být vyplacen,“ dodal Benda.

Samotné vydání ale odpůrcům zákona, kteří v pořadu diskutovali, nevadí. „Ten zákon prolamuje úplně jiné období, než o kterém mluvíte,“ zlobila se spisovatelka Lenka Procházková, která letos v lednu podala trestní oznámení na vládu kvůli schválení restitucí. „Řekněte tady před diváky, že neprolamujete Benešovy dekrety,“ dožadovala se.

Benda se však dušoval, že se zákon skutečně bude týkat jen majetku po 25. říjnu 1948. To mu ale nevěřil rozzlobený bývalý hajný Jan Bouček, který v Máte slovo zastupoval lid. „Můžete mi říct, kdo to oceňoval? Kdo o tom rozhodoval a jak jste prováděli to oceňování?“ zeptal se politiků.

„Můžete mi říct, na co se ptáte?“ odsekl mu bývalý ministr kultury Jiří Besser, který je jedním z autorů zákona, a utrousil pár poznámek o erudovanosti na adresu hajného. „Bylo to oceňováno Vysokou školou ekonomickou a zkontrolováno společností Ernst & Young,“ dodal.

Ministryně Hanáková nebyla schopná do pořadu přijít

Bývalý hajný Bouček ale pokračoval. Pronesl několik čísel, na nichž chtěl dokázat, že zákon prolamuje Benešovy dekrety. To však Besserovi vadilo a vysmál se mu, že neustále něco čte, ačkoliv oni musí mluvit spatra. Tejc mu to však vrátil s poukázáním na Alenu Hanákovou: „Musím se zastat pana Boučka, protože vaše ministryně nebyla schopná říct jediné číslo z hlavy.“ V tom mu dala za pravdu i moderátorka Michaela Jílková a poznamenala, že ministryně kultury navíc ani do pořadu nepřišla, a tak nejdřív povolala svého náměstka, až nakonec dorazil diskutovat její předchůdce Besser.

Exministr se pak jal zase vysvětlovat: „Předpokládáme, že bude vydáno 59 miliard, ne že je vydáme, to je to, co vy pořád nechcete pochopit,“ pokračoval s tím, že církve budou skutečně muset dokázat, zda jim daný majetek patřil k 25. říjnu 1948. Benda navíc připustil, že je sice nepravděpodobné, ale stále možné, že všechny peníze vyplaceny nebudou – např. když si o danou částku nikdo nepožádá.

„Kdyby tady byl výčtový zákon, tak s tím nemáme problém,“ prohlásil za odpůrce sociální demokrat Tejc. Podle Bessera to však snad nemůže myslet vážně, když chce církevní restituce srovnávat s 90. léty (přestože to Benda jen několik minut před tím také udělal). Není prý možné, aby se za státní peníze každý daný majetek přesně změřil a ověřil.

Proč neudělat počty za miliony, když se vyplácí miliardy?

„Vůči těm miliardám to je pakatel, tak proč to neudělat?“ opáčila mu Procházková. „Já jsem si vás vážil, ale až do dnešních chvil, protože vy jste demagog a publicista by neměl být demagog,“ prohlásil zase exministr Besser.

Vzápětí se moderátorka Jílková obrátila na jediného zástupce církví, ředitele dívčí katolické školy Luboše Hoška. „Není vám to trapné, požadovat v této situaci, v jaké země je, navrácení majetku?“ zeptala se. Hošek však kroutil hlavou. Třeba jeho škola nejen že vzdělává, ale pomáhá i dívkám závislým na drogách. A stát jí zatím vyplácí příliš málo peněz. Restituce by pomohly.

„Část peněz se musí získat třeba sponzoringem, já žebrám, abych měl těm holkám co dát,“ stěžoval si Hošek. „Z vaší argumentace cítím určitou předpojatost,“ obrátil se na odpůrce restitucí. „Čísla používáte jen proto, že jsou vám trnem v oku, a je pro vás populisticky výhodné tu restituci shodit,“ dodal. „Zdá se mi to nemravné a jako ředitel říkám, že je to kažení mládeže.“

Odpůrce však nepřesvědčil. „Tady směřujeme ke kupónové privatizaci podobným způsobem,“ prohlásil Tejc, ačkoliv se Besser ozval, že toto je presumpce viny. „Ne, to je zkušenost,“ odvětil Tejc. „Žádný štěstí ty majetky nepřinesou. Zvlášť ukradený,“ uzavřela diskuzi spisovatelka Procházková.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…