Hlas z ODS o "Kalouskových zvěrstvech" a ustrašeném Nečasovi

13.07.2012 13:14

Mezi poslanci ODS je sice poměrně velký odpor k daňovému balíčku předloženému ministrem financí Miroslavem Kalouskem, ale poslanci byli vedením klubu zavázáni hlasovat pro. Daňový balíček nakonec prošel.

Hlas z ODS o "Kalouskových zvěrstvech" a ustrašeném Nečasovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Boris Šťastný

V pátek ráno proběhl poslanecký klub, kde bylo odhlasováno závazné hlasování pro poslance ODS, aby zvedli ruku pro daňový balíček a další zákony včetně církevních restitucí a rozpočtového určení daní. Vedení ODS prý znovu argumentovalo tím, že by jinak padla vláda a ODS by prohrála krajské volby.

Loajalita straně

Pro zákon tak zvedl ruku i odpůrce zvyšování daní Boris Šťastný, který redakci ParlamentníchListů.cz vysvětlil své důvody. „Dnes ráno na klubu bylo prosazeno závazné hlasování o daňovém balíčku a dalších zákonech. Již několikrát jsem prezentoval, že s tím zásadně nesouhlasím a že tím ustupujeme zásadně od programových zásad ODS, ale jsem loajálním poslancem strany s dvacetiletou historií a respektuji rozhodnutí vedení. Názor vedení bohužel byl, že nic z těch Kalouskových zvěrstev nelze vyjmout. Mám jiný názor než vedení a jsem z celé situace velmi rozčarovaný,“ řekl redakci Boris Šťastný.

ParlamentníListy.cz informovaly již v úterý, že na úterním poslaneckém klubu ODS proběhla o otázce Kalouskova daňového balíčku ostrá debata, kdy premiér Petr Nečas varoval před pádem vlády.

Zvýšení daní jako lék na krizi prostě nefunguje

„Poslanecký klub Občanské demokratické strany si odhlasoval dnes ráno závazné hlasování k tomuto zákonu a mně jako loajálnímu poslanci nezbývá nic jiného než toto rozhodnutí respektovat. Zároveň mi ale dovolte říct, že je férové říci, že s tím zásadně nesouhlasím.

Úsporný balíček, jak je navržen, je v rozporu s programem a dlouhodobou politickou Občanské demokratické strany. Je v přímém rozporu s tím, co jsme slibovali našim voličům. A jsem přesvědčen, že je i v přímém rozporu se zájmy České republiky a jejích občanů. Zvýšení daní jako lék na krizi prostě nefunguje. To jsme říkali vždy,“ řekl na plénu poslanec ODS Petr Tluchoř.

„Vždy jsme prosazovali nízké daně a navzdory kritikům z řad levice a odborům jsme na tom neustále trvali. Trvali jsme na tom, že tím snižujeme příjmy rozpočtu, ale zároveň jsme schopni ekonomiku nastartovat. A měli jsme pravdu. Po snížení a zjednodušení daní v roce 2008 se jejich výběr opravdu zvýšil, a to navzdory zpomalující se ekonomice. Opravdu mám teď divný pocit, když nás odbory poučují o platnosti Lafferovy křivky. A dokazují nám, že naše zvyšování daně snižuje jejich výběr a dusí ekonomiku,“ dodal Tluchoř.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…