Hloupost, pitomost, tupost... Klaus se vypořádal s kritiky transformace

17.04.2013 8:42

Ve středu se svět naposledy rozloučí s bývalou britskou premiérkou Margaret Thatcherovou. Reformy a privatizace "Železné lady", jak se jí přezdívalo, byly inspirací i pro českého exprezidenta Václava Klause. "Margaret Thatcherová je moje hrdinka," řekl Klaus v rozhovoru pro deník MF Dnes.

Hloupost, pitomost, tupost... Klaus se vypořádal s kritiky transformace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odcházející prezident Václav Klaus naposledy navštívil zasedání vlády

Smrt Thatcherové vyvolala i v Česku divoké diskuse, zda transformační reformy inspirované britskou političkou zemi uzdravili nebo nikoliv. "Inspirovali jsme se tím procesem jako celkem. Postupovali jsme stejným směrem, který razila v Británii ona. Deregulace, liberalizace, privatizace ekonomiky, eliminace různých subvencí. V tomto smyslu jsme prováděli thatcherovský typ reforem," popsal Klaus.

Směr byl stejný

"Opakovaně říkám, že moje hrdinka Margaret Thatcherová musela privatizovat tři čtyři firmy za rok a my tři čtyři firmy za hodinu. Směr byl stejný, v jednotlivostech to tak jednoduché srovnání není," podotýká Klaus v rozhovoru pro MF Dnes.

Pokud by měl vyzdvihnout nějakou myšlenku Thatcherové, zmínil by Klaus její odvahu jít proti proudu. Měla sílu a pracovitost prosadit systémovou změnu, kterou Británie potřebovala. Úsilí o celkovou změnu exprezident přijal za vlastní. Připomíná také její projev, na kterém upozornila na nebezpečí centralizace moci v Evropě a EU.

"Myslím, že celá dnešní situace v Evropské unii ukazuje, že v této věci měla prorocky pravdu. Nás se více týká její evropská než vnitrobritská dimenze," dodává Klaus.

Distorze diskuse

Exprezident cítí, že s úmrtím Margaret Thatcherové směřuje v Česku diskuse i na jeho odkaz z 90. let. "Myslím, že u nás dochází k neuvěřitelné distorzi této diskuse a je to nedůstojné a směšné. Je fakt, že generace odcházejí, pamětníků ubývá a pár aktivistů, kteří zneužívají těchto témat, může mít najednou silný hlas," říká Klaus. A dodává, že v příštích týdnech bude vydána "knížečka" na toto téma, kde se s dalšími odborníky pokusí celou věc reinterpretovat.

Nejčastější kritika na Václava Klause je podle MF Dnes vedena tím směrem, že se mu nepodařilo vytvořit rámec tvrdé institucionální vymahatelnosti práva. Klaus však tuto kritiku označuje za nesmyslnou a dětinskou.

Hloupost, pitomost, tupost...

"Nikdy neexistovala žádná možnost, že by předseda vlády přišel a řekl: Teď jste všichni natěšeni na svobodnou společnost, ale protože budeme několik let potřebovat na budování dokonalého právního systému, tak teď vám oznamuji, že se transformace ekonomiky zastavuje a vracíme se do modelu centrálně řízeného hospodářství, znovu rozhýbáváme centrální plánovací komisi. A až řekne rada, že právní systém je už docela dobrý, my oznámíme, že transformaci opět spouštíme. To je největší tupost, hloupost, pitomost," uvádí Klaus.

"Bohužel lidé, kteří se hlasitě zúčastňují dnešních diskusí, si v podstatě toto musí myslet. A jako pan profesor ekonomie bych jim dal nedostatečnou," uzavřel Václav Klaus rozhovor pro deník MF Dnes.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…