Holt to děláme moc složitě. Politici koukají na průzkum s KSČM na špici

11.09.2012 16:03

ANKETA Podle nejnovějšího průzkumu veřejného mínění na popularitě ztrácejí nejen koaliční strany, ale i ČSSD. Komunisté se naopak dotahují k prvnímu místu. Politici, kteří reagovali na anketní otázku redakce, to zdůvodňují různě. Často jen údajnou virtuální realitou takových průzkumů.

Holt to děláme moc složitě. Politici koukají na průzkum s KSČM na špici
Foto: Filip Jandourek
Popisek: KSČM si o víkendu v Liberci volila vedení strany.

ČSSD by nyní podle průzkumu agentury Sanep ve sněmovních volbách, pokud by se konaly nyní, získala 20,5 procenta, komunisté 20,2. Třetí ODS zaostává se ziskem 14,8 procenta, čtvrtí lidovci by získali 7,9, až za nimi by skončila TOP 09 se 7,5 procenty.

Na záda Schwarzenbergově a Kalouskově straně navíc dýchá Strana práv občanů-Zemanovci, které by volilo 7,1 procenta dotázaných. Oproti tomu Věcem veřejným aktuální průzkum přisuzuje pouhé jedno procento.

„Věřím jen průzkumům, které si sám zfalšuji“

Na dotaz ParlametníchListů.cz, jak výsledky průzkumu hodnotí, mnozí politici upozornili i na to, že pořád jde jen o „pouhé“ průzkumy. Poslankyně ČSSD Hana Orgoníková se zase podivovala nad úspěchem Zemanovců, kteří prý v Královéhradeckém kraji získali pouhá 3,5 procenta.

Celý průzkum ZDE

"Jediným skutečným průzkumem jsou volby. Jinak jak říkal Winston Churchill, věřím jen těm průzkumům, které si sám zfalšuji,“ připomněl známý citát britského státníka europoslanec za ODS Hynek Fajmon.

Podle poslance TOP 09 Václava Kubaty výsledek průzkumu napovídá, že reformní kroky a situace vlády snížila celkovou důvěru veřejnosti. „Věřím ale, že reformy se podaří přece jen věcně a bez předvolebních emocí lépe vysvětlovat, a že se tedy i důvěra vrátí,“ dodal poslanec.

Lidé jsou politikou zhnuseni

„KSČM je pouhý sběratel protestních hlasů, nic reálného nenabízí,“ míní europoslanec Jan Zahradil z ODS. „A ze všech ostatních stran jediná ODS má skutečný program vůči EU, ostatní partaje jen papouškují Brusel. To musíme zdůraznit,“ řekl Zahradil.

Sociálně demokratický poslanec Jaroslav Foldyna reagoval hlavně na otázku, zda se ČSSD neobává, že by ji KSČM mohla předstihnout a vyhrát. „Pokud by se tak stalo, je to ohodnocení toho, jak jsou lidé zhnuseni tím, co jsou nuceni strpět v politice v posledních letech,“ uvedl redakci Foldyna.

„Sanep průzkumy jsem snad nikdy nekomentoval. A nebudu to dělat ani teď,“ napsal v SMS zprávě poslanec TOP 09 a Starostů Stanislav Polčák. Zřetelně se vyjádřil i senátor ODS Tomáš Jirsa: „Nevšiml jsem si, že teď budou volby do Poslanecké sněmovny.“

Vládo, dohánějí tě komunisté

S jistou dávkou skepse to vidí i poslanec Stanislav Huml z ČSSD (zvolen za Věci veřejné). „Průzkumy a realita jsou dvě věci. Věřím, že lidé ve volbách nepodlehnou klamavé předvolební reklamně a zvolí program.“

Podle sociálně demokratické poslankyně Hany Orgoníkové jsou jediným a nezpochybnitelným výsledkem veřejného mínění volby. „Je mi divné, že SPO Zemanovci má v tomto průzkumu SANEPu přes sedm procent. Když například v našem kraji (Královéhradeckém – pozn.red.) má 3,5 procenta a kromě Vysočiny nikde neboduje v Otázkách Václava Moravce. Není přání otcem myšlenky?“ táže se poslankyně.

„Copak, že KSČM začíná dohánět nás, ale ať se zamyslí pravicové strany, že je KSČM už předehnala a proč!,“ zdůraznila Orgoníková ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz.

„Každá strana, která nese odpovědnost za vládnutí, nese také odraz v preferencích. Totéž samozřejmě platí i naopak. Slibovat bez zdrojů by uměl snadno každý. A mnoho lidí na to chce slyšet,“ reagovala Jitka Chalánková, poslankyně za TOP 09.

Mocipáni by se měli ihned poroučet

„Předvolební průzkumy jsou jedním pohledem, ale vlastní výsledky voleb pak skutečností,“ upozorňuje komunistický poslanec Stanislav Grospič. „Předvolební preference KSČM mě těší, ale dívám se na ně střízlivě. Určitě však každá politická strana, tedy i KSČM, chce získat co největší podporu občanů,“ dodal poslanec.

Že KSČM vyhraje volby? „Ano, je to možné. Pro nás smutná zpráva a minimálně k zamyšlení. A nejen pro nás. Naše chyba. Jsme prostě zbytečně moc ‚složití‘, až přehnaně ‚dokonalí‘. Proto mnohdy málo srozumitelní. Na druhé straně dokonalá vizitka šesti letům vlády pravice! To také voliči tímto vzkazují. Děkovačku snad už ani současní mocipáni s plnou hubou antikomunismu nečekají. Poroučet by se však měli. Hned,“ vzkázal důrazně poslanec za ČSSD Jiří Koskuba.

Podle místopředsedy Senátu Zdeňka Škromacha z ČSSD sbírají komunisté spíše hlasy extrémně laděných občanů, než voličů sociální demokracie. Vítězství KSČM se tedy neobává. "Online internetové průzkumy nedávají žádný přesnější obraz veřejného mínění. To nevidím důvod komentovat," reagoval místopředseda Poslanecké sněmovny za ČSSD Lubomír Zaorálek.

"No, necelých 15% mnoho není. Už se pomalu blížíme k číslům po Sarajevském atentátu, kdy byla ODS zatím v nejhorší kondici. Přiznám se ovšem, že na předvolební průzkumy obecně příliš nevěřím. Bůhví, kdo je platí," napsal redakci poslanec Pavel Bém.

"Průzkum je průzkum a důležitý bude výsledek," míní předseda KSČM Vojtěch Filip. "Pracujeme na tom, aby výsledek byl co nejlepší," doplnil.

Mgr. Stanislav Huml

  • SOCDEM
  • Zemřel 28. prosince 2021
  • zastupitel obce

Ing. Hana Orgoníková

  • Hana Orgoníková zemřela 5. června 2014 v Hradci Králové

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…