Hrdě jsem sloužil v pohraniční stráži! Časopis prozkoumal krajské kádry KSČM

03.12.2012 15:26

Povolební vyjednávání o krajských koalicích skončila a v drtivé většině krajů uzavřeli spojenectví ČSSD s KSČM. S ní na hejtmanství přišla řada lidí, jejichž minulost vzbuzuje u některých obavy.

Hrdě jsem sloužil v pohraniční stráži! Časopis prozkoumal krajské kádry KSČM
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve volebním štábu KSČM bylo veselo

Magazín Týden přináší informace o minulosti řady krajských radních za KSČM. Varující je prý zejména fakt, že řada kovaných komunistů má na krajích šéfovat resortu školství- a jihočeská Vítězslava Baborová z nich rozhodně nevzbuzuje největší otazníky.

Například v Karlovarském kraji bude mít školy na povel Václav Sloup. Absolvent Vysoké školy SNB má s vzděláváním a výchovu věru svérázné zkušenosti- před rokem 1989 působil jako politicko výchovný pracovník v exponované jednotce Pohraniční stráže. Tam se staral o to, aby pohraničníci byli při boji s „kopečkáři“ dostatečně uvědomělí. Dnes své působení hodnotí tak, že byl „duší jednotky“.

Sloup dodnes zarputile hájí strážce hranic. Nedávno se v Haló novinách ostře ohradil proti názoru, že by pohraničníci měli být volání k zodpovědnosti za úmrtí, k nimž na čáře došlo. „Nemohu být klidný, když jakýsi pisálek uráží mojí osobu a ostatní poctivé ochránce státních hranic, kteří hrdě nosili uniformu pohraniční stráže,“ napsal nedávno v Haló novinách.

Není jediným bývalým pohraničníkem, který usedl do krajské rady. Ve zmiňovaných jižních Čechách byl lídrem komunistické kandidátky RSDr. Petr Braný. Ten velel pohraničníkům plných dvacet let a dodnes se účastní srazu bývalých pohraničníků, kde se o obětech strážců hranic běžně mluví jako o lumpech a zločincích.

Krajské vlády nabízí řadu dalších osob s titulem RSDr., který získávali absolventi Vysoké školy politické, nazývané též „vokovická Sorbonna“. Například v Královéhradeckém kraji se jeden z absolventů tohoto ústavu, Otakar Ruml, stal dokonce prvním náměstkem hejtmana. Hejtman Lubomír Franz si prý spolupráci neobyčejně pochvaluje.

V Olomouckém kraji přivedl komunisty do krajského zastupitelstva Alexander Černý, další „rozhodnutím strany doktor“ (jak se politickému titulu přezdívalo). Jeho minulost je však ještě pestřejší. Černý totiž působil jako důstojník Československé lidové armády. Nedávno prý mezi svými soudruhy prohlásil, že pokud někomu vadí, že pohraničníci hlídali hranice, tak nemá nejmenší úctu k historii.

Nejproblematičtější komunistický kandidát se však do krajského úřadu nakonec neprosadil. Jiří Valenta, zastupitel v Plzeňském kraji, má svou minulost spojenou přímo s StB. Místo něj se do plzeňské krajské rady prosadila alespoň Zdeňka Lišková, která se nijak netají, že její výchovu a pohled na svět zásadně ovlivnil její otec, který byl armádním důstojníkem. Rovněž ona ráda obráží srazy „Klubu českého pohraničí“.       

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…