Jakže, zločinný režim? Komunistický radní - politruk se hájil v rádiu

04.12.2012 17:49

Václav Sloup, komunistický náměstek hejtmana a radní Karlovarského kraje pro školství, odmítá veškerou kritiku své minulosti. Sloup přitom působil jako „politruk“ u Pohraniční stráže a některým lidem se zdá, že politicko - výchovná činnost u kontroverzní jednotky strážců hranic není právě optimální kvalifikací pro řízení vzdělávání.

Jakže, zločinný režim? Komunistický radní - politruk se hájil v rádiu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Třešně, symbol KSČM

„Vůbec neuvažuji, že bych to místo opustil,“ ujistil náměstek v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu hned po pozdravu. „Zástupce velitele pro věci politické jsem dělal jenom čtyři roky, jinak jsem byl v kuchyni a klukům jsem vařil,“ objasnil svou činnost u pohraničníků.

„Bylo to podle zákonů a předpisů o strážní službě,“ opakoval náměstek vytrvale svou odpověď na veškeré námitky o jeho činnosti. Podle něj tehdejší řády zavazovaly všechny, aby dodržovali stanovená pravidla. „Pokud bychom to neudělali, tak by to bylo stejné, jako kdyby dnes voják selhal při plnění úkolu,“ přirovnává Sloup.

Zdůraznil, že tehdy byly jednoznačné předpisy o ochraně státních hranic a lidé, kteří se je pokoušeli překročit, se dopouštěli trestného činu. Sloup sám však, jak zdůraznil, nikomu vědomě neublížil. „A na svou službu u pohraniční stráže jsem hrdý“, dodal.

Co je to zločinný režim?!

Na dotaz, zda by nechtěl alespoň dnes vyvodit nějakou odpovědnost z toho, že sloužil zločinnému režimu, reagoval náměstek podrážděně. Nejprve se podivil termínu „zločinný režim“ a pak se moderátora zeptal, zda by měli své funkce opustit všichni, kteří za tohoto režimu učili, hlídali jako policisté ulice nebo působili v armádě.

Němci by prý zřejmě přivítali, aby byly hranice zase střežené, jako dřív

Následně připustil, že má příjemnější pocit dnes, když jsou hranice otevřené. „Ale vnímám také, že někteří by přivítali, kdyby ty hranice byly střežené tak, jako tehdy. Například lidé z německého pohraničí, kde by nebylo tolik kriminality,“ myslí si karlovarský radní.

V pozici radního pro školství bezprostředně po svém nástupu ohlásil, že podle něj je středních škol v kraji moc. „Je jich třicet šest, to mi přijde moc, ale kolik jich má být, to nevím,“ připustil s tím, že si krajský úřad musí udělat analýzy. „Můžeme se dožít toho, že ty školy nebude možné financovat,“ varoval před zachováním současného stavu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…