Jandák v ČT: Poslední dobou se tu rozpadá úplně všechno. Čekám velký zmatek

26.02.2013 19:34

Poslanec ČSSD Vítězslav Jandák se bojí církevních restitucí. Podle něj je klidně možné, že Ústavní soud dá stížnostem za pravdu, ovšem církve budou argumentovat již podepsanými smlouvami – a stát bude platit.

Jandák v ČT: Poslední dobou se tu rozpadá úplně všechno. Čekám velký zmatek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vítězslav Jandák

„Ústavní soud si vyžádal všechny smlouvy, které stát podepsal s církvemi,“ popisoval Vítězslav Jandák současný stav v Interview ČT24. Podle něj se chce soud více ponořit do stížností podaných opozicí – což ale může také přinést větší problémy.

„Já čekám velký zmatek. Vůbec nevím, jak na to bude reagovat Ústavní soud,“ krčil rameny Jandák. Obává se prý ale situace, kdy by soud dal za pravdu opozici, ovšem církve by již mávaly podepsanými smlouvami. A dožadovaly by se slíbených peněz, na které by i měly nárok.

Taková situace by ho prý nepřekvapila. „Neplní se nic a poslední dobou se rozpadá úplně všechno,“ zlobil se poslanec. „Nikdo tady neporušuje zákon, a přesto je ta situace hrozná,“ dodal. Proto ČSSD chtěla, aby premiér Petr Nečas počkal se svým podpisem na rozhodnutí soudu, i když nebyl povinen jí vyhovět. „Proto v politice platí dobré mravy nebo postupy, které nejsou napsané, ale mají se dodržovat,“ míní Jandák.

Krátce se vyjádřil i k amnestii prezidenta Václava Klause a petici proti ní, na níž je 27 podpisů senátorů. Podle něj není Klaus příliš na vině, i předchozí prezident Václav Havel dával amnestie. „Tady bych dával vinu tomu, kdo kontrasignuje amnestii. A to je premiér,“ kritizoval opět Nečase.

ČSSD prý nevydala žádné doporučení, zda se její senátoři mají či nemají připojit k ústavní stížnosti. „Já si myslím, že vedení strany to nechá na jednotlivých senátorech. A já myslím, že je to vhodné,“ uzavřel.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…