Jen ne pod obraz, pane prezidente. Takto Klaus koštoval pivo

03.05.2012 11:01

REVUE Prezident republiky Václav Klaus ve středu slavnostně otevřel nový mikropivovar a restauraci u Tří růží v Husově ulici na Starém Městě.

Jen ne pod obraz, pane prezidente. Takto Klaus koštoval pivo
Foto: Lukáš Petřík
Popisek: Prezident Václav Klaus ochutnává pivo

„Vidím, že tu jsou i Parlamentní listy. Takže to je to asi fakt významná událost,“ vtipkoval prezident Klaus při svém příchodu.

Varnu na pivo vysvětil převor dominikánského kláštera Antonín Krasucki. „Člověk je stvořen k obrazu Božímu a když prosíme o Boží požehnání, je to vždy proto, aby člověk k Božímu obrazu zůstal, a nikoli aby byl pod Boží obraz,“ řekl na úvod převor.

Kde mám Jakla?

Potom již prezident Klaus narazil a natočil první pivo právě otevřeného pivovaru. „Já budu jenom asistovat,“ zdráhal se Klaus narazit sud. Ale nakonec se chopil díla: „Mám to vzít takhle backhandem?“ a začal narážet. „Ono to opravdu teče,“ podivil se prezident, že mu sud podařilo narazit.

„Kde mám svýho poradce Jakla? Jestli to dělám správně?“ vtipkoval dobře naladěný prezident. „To už je dobrý ne. To stačí?“ řekl Klaus, když dotáčel pivo, které vzápětí ochutnal.

Tradice bez norem Bruselu

Klaus potom popřál pivovaru vše dobré: „Všichni doufají, že to je navázání na takové dobré české tradice. Doufám, že to bude důstojné navázání, čili tady nebudou platit normy Evropské unie. Doufám, že se tu taky nebude točit nějaký nealkoholický pivo či nějaké takové antipivo. To bych vám velmi přál. Doufám, že až se stanu zase normálním občanem, neprezidentem, a půjdu také někdy pěšky po této ulici, takže se tady u vás zastavím.“

Potom si prezident prohlédl pivovar, pár piv, shlédl vystoupení provazochodkyně a asi po hodině se vrátil na Hrad se soudkem piva, který obdržel jako dárek. Na akci se objevil i prezidentův vicekancléř Petr Hájek, senátor Petr Pakosta či předseda konzervativní Akce D.O.S.T. Michal Semín.

Prezident má pivo rád, ale fajnšmekr to zrovna není

Známý pivař a Klausův tajemník Ladislav Jakl osvětlil ParlamentnímListům.cz Klausův vztah k pivu. „Pan prezident se piva nezříká. Považuje ho správně za dobrý český tradiční nápoj. Říkal, že v době, kdy sportoval, ho po sportu nenapadlo pít něco jiného. Nicméně, že by byl nějaký fajnšmekr, který by se o pivo zvlášť zajímal, to ne. Léta už se snažím rozšiřovat jeho pivní obzory s úspěchem na tu dobu střídavým až malým, na druhou stranu nikoli nulovým. Teď už by neřekl odsuzující věty na jakékoli jiné pivo, než je zvyklý, jako toho byl schopen třeba před deseti lety,“ řekl Jakl.

Jakl dodal, že věří, že nový pivovar přinese přidanou hodnotu. Nemělo by to být podle něj pouze o tom, že vlastní pivo je pouze ozvláštněním podniku. Podle něho by mělo být pivo originální. Pivo se ve starém domě u Tří růží vařilo už ve středověku, kdy zde působil sládek Beneš.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…