Ješitný a pomstychtivý Zeman, trapná Klausová, píše Respekt

15.04.2013 11:56

Týdeník Respekt se v úvodníku svého nejnovějšího čísla rozepsal o sporu prezidenta Zemana a ministra zahraničí Schwarzenberga o jmenování velvyslanců. Spor se zúžil na Livii Klausovou, kterou magazín označil za trapnou postavu, která však v Bratislavě rozhodně napáchá méně škody, než Vladimír Remek v Moskvě. Proto by prý měl kníže svůj odpor zaměřit tímto směrem.

Ješitný a pomstychtivý Zeman, trapná Klausová, píše Respekt
Foto: Hans Štembera
Popisek: V prezidentském volebním štábu Karla Schwarzenberga. Fenomén Karel zůstal nakonec poražen

„Je navýsost jasné, že Miloš Zeman se chová v rámci svých nejhorších tradic,“ píše se v Respektu. Prezident zrušil již téměř hotové jmenování nového velvyslance a autoritativně na toto místo nominoval Livii Klausovou. Když to ministr zahraničí odmítl, přestal s ním mluvit, nepozval jej na večeři se šéfem Evropské komise Barossem, ani na svou první zahraniční návštěvu. A nakonec mu vzkázal, že je politický amatér, když celou kauzu pustil na veřejnost.

Požadavek jmenovat Klausovou je prý poměrně nevkusný. Se svým prohlášením, že první dáma by měla umět česky, se prý stala snad nejtrapnější postavou celé prezidentské kampaně. Proto je prý celkem pochopitelné, že proti tandemu Zeman- Klausová drží ministru zahraničí leckdo palce. Jenže Respekt dodává, že na ambasádě v Bratislavě nemůže napáchat příliš škody. Proto by prý kníže měl z umanutého odporu raději vycouvat.  

„Jak známe Zemana, těžko můžeme čekat, že ustoupí. Je to člověk konfliktu, ješitný a pomstychtivý,“ varuje Respekt.  Alternativou ústupku je pro Schwarzenberga prý jen to, že se s hlavou státu bude handrkovat celý rok do vypršení mandátu. Není prý třeba nadále rozjitřovat staré rány z ostré prezidentské kampaně. Navíc by tento spor mohl paralyzovat celou naší zahraniční politiku.

Mnohem spíše by se podle Respektu měl kníže zaměřit na kritiku vyslání Vladimíra Remka do Moskvy. Jeho jmenování je prý zcela v rozporu se zájmy, které tam máme - zejména zájmu o kritiky putinovského režimu, kteří hrdinovi SSSR Remkovi nejspíš budou lhostejní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…