Jiřina Šiklová a Nečasova zmocněnkyně k situaci kolem Romů a brutálního útoku

31.05.2013 9:53

Únik videa, ukazujícího útok skupiny Romů na manželský pár v severočeském Duchcově, vyvolal bouřlivé emoce. Ve středu proběhla ve městě demonstrace téměř dvou tisíc obyvatel, která přerostla v nepovolený pochod městem. Podle České televize jej vedli představitelé krajní pravice.

Jiřina Šiklová a Nečasova zmocněnkyně k situaci kolem Romů a brutálního útoku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Veřejnost proti korupci a další zástupci občanských iniciativ představili svou politickou vizi

Policie v průvodu zatkla jednoho z protestujících a zabavila přes dvacet zbraní, včetně mačet a mečů. Na tyto události zareagovala Monika Šimůnková, zmocněnkyně vlády pro lidská práva. Ta varovala před zobecňováním útoků na všechny Romy.

„Šlo o útok jednotlivce, který nemůžeme vztahovat na všechny Romy,“ uvedla mluvčí. „Musíme se na útok podívat jako na útok jednotlivců, ne na útok všech Romů,“ dodala pro vysvětlení. Poté připomněla, že s útoky nechce mít nic společného ani duchcovská romská komunita.

Šimůnková se obává, že by se tyto incidenty mohly stát příležitostí pro extrémní pravici k vyvolávání rasové nesnášenlivosti. Řešením je prý dlouhodobá sociální práce, proto již vládě předložila plán, jak postupovat v krizových situacích. „Důležitá je nejen práce policie, ale také terénní sociální práce,“ vysvětluje zmocněnkyně.

Socioložka Jiřina Šiklová si myslí, že problémy Romů u nás nejsou tak zásadní, jako v jiných zemích. Nejedná se však podle ní  jen o problémy ekonomické. „Nejde jen o to, najít lidem práci, ale také o to hledat i ty pozitivní věci, které na Romech jsou,“ doporučuje socioložka. Hlavním problémem je podle ní sociální vyloučení Romů. Rovněž podle Šiklové je chybou generalizovat akce jednotlivců na celou romskou komunitu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…