Jourová prozradila, že může vést sněmovnu. Jednání s ČSSD ale ještě neskončilo

23.11.2013 14:40

Dnes pokračuje v Průhonicích jednání ČSSD a babišovců. Diskutuje se především o daňových otázkách a o obsazení postů ve vedení sněmovny a v čele ministerstev. O resort financí mají zájem obě strany, píše iDnes.cz.

Jourová prozradila, že může vést sněmovnu. Jednání s ČSSD ale ještě neskončilo
Foto: Hans Štembera
Popisek: 1. místopředsedkyně hnutí ANO Věra Jourová

Babiš se už nechal slyšet, že pokud finance nedostane, bude si hledat jiné partnery. V čele sněmovny by za sociální demokracii mohl zasednout Lubomír Zaorálek či Jan Hamáček. V případě, že křeslo připadne babišovcům, obsadí ho nejspíš Věra Jourová. „Pokud prosadíme našeho kandidáta do vedení sněmovny, na místo předsedy sněmovny, tak bych to měla být já, protože takto to odsouhlasil poslanecký klub," řekla Jourová před jednáním s ČSSD.

Potravinová soběstačnost jako priorita státu

Shoda mezi oběma stranami nepanuje v otázkách daňových. Babišovci už sice připustili možnost zachování „solidární přirážky“ pro vysokopříjmové skupiny, ale rozhodně odmítají zvýšení daní pro firmy. "Každý má nejzazší hranici kompromisu, včetně sociální demokracíe. Já myslím, že by bylo dobře, kdybychom začali věci nazývat pravými jmény, kdybychom si na nic nehráli. Solidární přirážka je fakticky druhé pásmo daně z příjmu fyzických osob a určitě ČSSD usiluje o to, aby se změnil systém zdanění, vrátili jsme se ke zdanění hrubé mzdy. Aby se ze solidární přirážky stala dvě standardní pásma daně z příjmu fyzických osob," řekl iDNES.cz Bohuslav Sobotka.

ČSSD přišla na sobotní jednání i s návrhem zavedení tzv. kurzarbeitu. "U zaměstnanců, kterým kvůli ekonomickým problémům firem hrozí v nejbližší době propouštění z práce, připravit a zavést systém sdílení práce (tzv. kurzarbeit) ve standardní formě osvědčené v řadě vyspělých zemí," píše se v dokumentu, který sociální demokraté představují během dnešní schůzky.

V něm se dále píše, že prioritou našeho zemědělství je zvýšení podílu tuzemských potravin na spotřebě až na 90 procent. "Otázka soběstačnosti ve výrobě potravin se v příštích letech stává klíčovou pro bezpečnost státu," píše ČSSD v dokumentu. Důraz sociální demokraté kladou i na sociální bydlení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…