Jsou nová politická hnutí populistická? Politolog je opatrný

05.05.2013 10:58

Nejpozději v červnu příštího roku čekají české občany obecní volby, volby do Evropského parlamentu, ale především volby do Poslanecké sněmovny - a nové strany rostou jako houby po dešti, podobně jako před volbami v roce 2010. Mají nové subjekty šanci uspět? Pokud namíchají správný voličský koktejl, pak ano. Patří do něj ale i populismus?

Jsou nová politická hnutí populistická? Politolog je opatrný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost

Politolog Lubomír Kopeček má za to, že nové politické formace jako je Úsvit přímé demokracie senátora Tomia Okamury mají šanci uspět v příštích volbách. Naštvanost jisté části voličů ze stávajících politických poměrů již dosáhla takové míry, že budou hledat alternativy. Hnutí s výraznou osobností, které se důsledně vyhne sousloví „politická strana“ v názvu a přidá i nějaké ty voličsky líbivé recepty, má šanci uspět. Informuje o tom Česká televize.

S populistickými hesly pracují i ČSSD či TOP 09

"Tohle je přesně ten typ apelu, který nebude ani nijak vysloveně levicový, ani vysloveně pravicový, bude brát ideje a voliče prakticky odevšad," vysvětluje politolog Lubomír Kopeček. "Natáhne téměř kohokoliv, kdo bude nespokojený s politikou a bude hledat alternativu k ní," popisuje možný důvod úspěchu nových protestních hnutí docent z brněnské Masarykovy univerzity.

A přidává ještě jednu poznámku. Někteří lidé a možná i zavedené politické strany budou voliče zřejmě varovat, aby nepodlehli populistickým výkřikům. Kopeček k tomu ovšem dodává, že s jistou mírou populismu pracují všechny strany z levé i z pravé části politického spektra, počínaje ČSSD a konče TOP 09, která před minulými sněmovními volbami rozesílala voličům složenky se sumou, která na ně připadá vzhledem k rostoucímu státnímu dluhu.

Skutečnost, že nové subjekty, jako je Okamurovo hnutí či ANO 2011 miliardáře Andreje Babiše mohou uspět, ukázaly právě volby v roce 2010, kde uspěly hned dva nové subjekty - TOP 09 a Věci veřejné. Daleko od vstupu do sněmovny nebyla ani SPOZ, tedy domovská strana současné hlavy státu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…