Kajínek plánoval opět útěk. Ministr Pospíšil zasáhl

06.09.2011 12:59

Muž odsouzený za dvojnásobnou vraždu a pokus o další z května 1993 v plzeňských borských serpentýnách Jiří Kajínek plánoval v pořadí již třetí pokus o útěk.

Kajínek plánoval opět útěk. Ministr Pospíšil zasáhl
Foto: repro Youtube.com
Popisek: Doživotně odsouzený Jiří Kajínek

Jiří Kajínek byl na konci července převezen z vězení v Karviné zpět na Mírov, odkud se mu riskantní útěk už jednou podařilo uskutečnit. Vězeňská služba sice uvádí jako důvod přeložení běžnou rotaci vězňů, nicméně redakci ParlamentníchListů.cz ve spolupráci s rádiem Frekvence 1 se podařilo zjistit, že důvodem přemístění bylo plánování útěku.

"Bez komentáře, bez komentáře, zavolejte mi odpoledne," odpověděl redakci náměstek ministra spravedlnosti Daniel Volák na otázku redakce, zda se Kajínek pokusil o útěk. Bez odpovědi ponechal i dotaz, zda za přemístěním Kajínka na Mírov stojí běžná rotace vězňů.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil však po hodině vyčkávání redakci potvrdil, že se pokus skutečně plánoval. "Dostali jsme operativní informaci, že vězeň Jiří Kajínek plánoval útěk, proto byl převezen na Mírov," uvedl pro ParlamentníListy.cz Pospíšil.

Ve věznici v Karviné si kroutí svůj trest kupříkladu z Valdic převezený Bohumír Ďuričko, vrah Paroubkova přítele Václava Kočky, nebo obávaný nájemný vrah Robert Templ, kterému soud už čtyřikrát snížil doživotí, aby mu je následně znovu udělil.

Sledujeme téma Kajínek

Má šanci na odchod branou

Podle Lukáše Charváta, který patří k největším obhájcům Kajínkovy neviny, však odsouzený má ještě šanci na obnovení procesu. "Pan Kajínek má ještě naděje odejít normálně vězeňskou branou, má šance na znovuotevření opravného procesu," uvedl pro ParlamentníListy.cz Charvát.

Jenže těch šancí je čím dál méně. Poté, co v červenci letošního roku Pražský vrchní soud definitivně zamítl Kajínkovu už druhou žádost na povolení obnovy procesu, v němž dostal v roce 1998 doživotí, zbývá mu už jen odvolání k nejvyššímu případně Ústavnímu soudu. Žádný jiný odsouzenec v ČR se netěší takové oblibě, aby měl vlastní internetové stránky, precizně zpracovávané a neustále aktualizované. Petici za Kajínkovo propuštění podepsalo již 6812 lidí přesvědčených o jeho nevině.

Psali jsme:
John v kauze Kajínek: Možná už je pozdě


Otazníky a fakta

J. Kajínek je odsouzen na doživotí bez jediného doloženého přímého důkazu (nenalezla se vražedná zbraň). Dále nebyla provedena rekonstrukce na místě činu. Policie neučinila rekognici (přímou konfrontaci svědka s podezřelým). Jiří Kajínek je poprvé označen svědkem Vojtěchem Pokošem až u soudu, přestože oba jmenovaní se znají z dřívějších pobytů za mřížemi....

Čtěte také:
Tipsport sází na to, že Kajínek zůstane za mřížemi



Záznam mimořádné události ve vězeňské službě

Samotný útěk byl proveden tak, že ods. Kajínek přeřezal na dvou místech 1 prut mříže o síle cca. 3 cm. Jaké nářadí bylo použito na řezání bude předmětem expertizy kriminální policie. Vzniklým otvorem ods. Kajínek hodil na hradby vlasec na jehož konci byla uvázána tužková baterie, po tomto vlasci spustil lano vyrobené ze spletených pruhů prostěradel a povlečení a ze svazku spletených šňůr o síle cca. 1 mm. Tyto šňůry (provázky) se používají k výrobě žaluzií, jejichž výroba je ve věznici Mírov součástí zaměstnávání odsouzených. Na konci lana byla kotva, zhotovená z kovové vzpěry postele, kterou měl odsouzený na cele. Touto kotvou se lano zachytilo za zábradlí, lemující ochoz na hradbách. Druhý konec byl přivázán za mříž v okně cely. Po lanu ods. Kajínek překonal vzdálenost (zachycen oběma rukama na nichž měl navlečeny rukavice a nohama se sklouzl), která jej dělila od hradeb. Okno cely, odkud sešplhal, je zhruba 10 metrů nad úrovní hradeb a hradby dělí od objektu asi 5-8 metrů široký příkop.
Ods. Kajínek překonal ochoz na hradbách a z vnější strany hradeb, respektive z ukotvení ostnatého drátu na vnější straně hradeb se spustil po druhém laně, které měl již připraveno u sebe, a poté zmizel strážnému z dohledu.Pátrání zásahovou hlídkou bylo neúspěšné, služební pes ztratil po chvíli stopu. Na stejném místě později ztratil stopu i policejní pes.
Konkrétní způsob, jak se dostaly nepovolené předměty (nylonové provázky a nástroje k přeřezání mříží) na celu, nebyl dosud zjištěn.
Z analýzy záznamů v Deníku událostí a dosavadního šetření bylo zjištěno, že v 18:20 hodin strážný na strážní věži č. 2 zpozoroval ve střeženém úseku vyhození lana z okna směrem na hradby. Strážný tuto okolnost hlásil v 18:21 hodin pojítky operačnímu středisku, ačkoliv měl v tomto okamžiku vyjít na ochoz strážní věže se zbraní s plným palebným průměrem k použití. Po předání této informace vyšel na ochoz strážní věže, když se již Kajinek pravděpodobně přibližoval bezprostředně k zábradlí hradební zdi. V tomto okamžiku teprve následovala výzva, výstřel pro výstrahu a následné použití střelné zbraně, přičemž opustil ochoz strážní věže a asi tak 15 m se vzdálil od strážního stanoviště směrem k prchajícímu vězni. Vzhledem k tomu, že tyto střely mířily nad Kajínka, tento se přikrčil mezi hradební ozuby a poté se spustil pomocí druhého lana stejného provedení za hradební zeď. V okamžiku, kdy doskočil na zem, strážný po něm opět vystřelil a poslední rána za prchajícím odsouzeným byla vystřelena před tím, než zmizel v nedalekém lesním porostu.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…