Kalousek: Denně se modlím za kardinála Duku

17.02.2012 22:21

Předseda České biskupské konference, primas český a arcibiskup pražský Dominik Duka v sobotu převezme v Římě od papeže Benedikta XVI. odznaky své kardinálské funkce. ParlamentníListy.cz oslovily politiky, hlásící se ke katolické církvi, i veřejně se angažující katolické laiky s dotazem, co by popřáli novému kardinálu Dukovi.

Kalousek: Denně se modlím za kardinála Duku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský arcibiskup Dominik Duka

První místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek se ozval jako jeden z prvních. „Denně se za něj modlím a vyprošuji mu dary Ducha svatého a hodně sil do zápasu s malostí, závistí a hloupostí, kterých je v Církvi stejná koncentrace jako v politice,“ řekl ParlamentnímListům.cz Kalousek.

Dary Ducha svatého

„Přeji mu Boží požehnání a moudrost,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz premiér a předseda ODS Petr Nečas.

Gratulanti přáli Jeho Eminenci Dukovi dary Ducha svatého často. Duch svatý je jednou z osob trojjediného Boha, Nejsvětější trojice, společně s Otcem i Synem. Mezi dary Ducha svatého patří moudrost, rozum, rada, síla, umění, zbožnost a bázeň Boží .

„Přeji mu moudrost v Duchu svatém, občanskou odvahu a věrnost Ježíšovi v boji se silami zla a oportunismu v církvi,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz vicekancléř prezidenta republiky Václava Klause, Petr Hájek, který se hlásí k tradicionalistickým katolíkům a má s Dukou osobní přátelské vztahy.

„Přeji mu Boží požehnání,“ reagoval stručně předseda TOP 09, vicepremiér a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který Duku do Říma doprovází.

Kníže Církve ke slávě Boží a spáse duší

„Přeji mu, aby byl dobrým knížetem Církve ke slávě Boží a ke spáse duší,“ popřál šéfredaktor tradicionalistického katolického časopisu Te Deum Martin R. Čejka.

Popřál i předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. „Jako významnému představiteli občanské společnosti mu přeji dary Ducha svatého, dále laskavost a trpělivost,“ řekl Bělobrádek.

Předseda Starostů a nezávislých a předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík rovněž popřál dary Ducha svatého. „Ať pod jeho vedením česká katolická Církev vzkvétá a ať se mu podaří ukázat veřejnosti, co všechno Církev pro společnost a republiku vykonává. Ať se mu podaří zvýšit její prestiž a ať ho jeho práce těší,“ řekl redakci Gazdík.

"Přeji mu milosti k věrnému plnění povinností plynoucí ze všech svěřených církevních úřadů," napsal ředitel Institutu sv. Josefa Michal Semín.

„Jako novému princi svaté Církve římské mu přeji, aby veškerá svá rozhodnutí zvažoval sub specie aeternitatis (z pohledu věčnosti - pozn. red.). A pak ovšem hojnost Boží milosti a neustálé vedení Duchem svatým,“ řekl Roman Joch, poradce premiéra Petra Nečase.

Nikoho neprivileguje

„Dominik Duka je arcibiskupem a kardinálem těch, kteří si za posledních dvacet let užívali oficiální přízně, ale i těch druhých, kteří privilegia neměli. Pro ty, kteří byli marginalizovaní, má otevřenou náruč, což ti původně privilegovaní nyní špatně nesou a nesou to úkorně. Nyní nepriviligeuje, ani nemarginalizuje nikoho. Přál bych mu jako kardinálovi, aby byl pastýřem všech jako doposud,“ uvedl katolický kněz a znalec církevního práva Stanislav Přibyl.

Poslanec ODS Jaroslav Plachý by byl rád, aby se kardinálu Dukovi podařilo navázat na odkaz svých velkých předchůdců a stal se morálním a mravním majákem našeho národa v dobách dobrých i zlých. „K tomu ať mu Bůh žehná a daruje mu zdraví, sílu, moudrost, rozvahu a ´mnogaja ljeta,“ dodal poslanec.

„Především hodně štěstí, zdraví a rozvahy, kterou v poslední době hodněkrát prokázal,“ vinšoval předseda Mladých křesťanských demokratů Petr Jurčík.

„Přeji mu pevné zdraví, elán a Boží požehnání do dalších let,“ uvedl ekonom a politolog z Klausova Centra pro ekonomiku a politiku Marek Loužek.

Tomáš Becket

Zdeňka Rybová z Hnutí pro život hájící život nenarozených dětí přeje Dukovi Boží přízeň, požehnání, posilu. „Moudrost, vtip a nadhled, kteréžto dary už pan kardinál má. A dobré, upřímné a čestné lidi kolem sebe,“ uvedl Rybová.

„Přeji panu kardinálovi, aby se k Církvi i ke státu choval podobně jako svatý Tomáš Becket,“ uvedl senátor KDU-ČSL Stanislav Juránek.

Místopředseda TOP 09 Pavol Lukša přeje Dukovi pevné zdraví, dostatek energie, optimismu, nadhledu a hodně úspěchů v jeho nové misi. „V jeho osobě získala Římskokatolická církev a naše země osobnost s vysokým morálním kreditem nadanou navíc mimořádnou komunikativností a schopností oslovit nejen věřící, ale také většinu ostatních obyvatel naší země,“ dodal Lukša.

„Přeju mu, aby měl z nás Čechů a Moravanů radost,“ reagoval stručně senátor ODS Petr Bratský.

Místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová zase přeje dary Duha svatého a moudrost pro vedení Církve, aby byla srozumitelná pro českou společnost v předávání křesťanského odkazu.

Člen konkláve

V sobotu papež Benedikt XVI. během slavnostní bohoslužby předá novým kardinálům purpurová solidea a birety, ale také kardinálské prsteny.  Kardinálové rovněž dostanou od papeže dekrety, ve kterých budou mimo jiné uvedeny jejich titulární baziliky. V sobotu odpoledne pak bude Duka v chrámu sv. Řehoře VII. na Via del Cottolengo celebrovat pro poutníky z Česka mši svatou. 

Kardinálové jsou nejvyššími hodnostáři katolické Církve, které jmenuje římský biskup, papež. Pokud jsou kardinálové mladší 80 let, musí se účastnit konkláve, která volí nového papeže. Nový kardinálský sbor bude mít celkem 214 kardinálů, mladších 80 let z nich je 125. S novými 22 kardinály v konkláve převáží kardinálové jmenovaní Benediktem XVI. nad těmi, které jmenoval jeho předchůdce Jan Pavel II.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…