Kalousek byl u Moravce rázný. Kvůli zaměstnanosti se prostě víc zadlužovat nebudeme

03.03.2013 13:20

V první části pořadu Otázky Václava Moravce se střetl ministr financí Miroslav Kalousek s předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslavem Zavadilem. A hlavním tématem byla nezaměstnanost, která neustále roste jak v Česku, tak v celé Evropě. Samozřejmě se neshodli, jelikož Kalousek odmítá zadlužování země a Zavadil chce růst ekonomiky za každou cenu.

Kalousek byl u Moravce rázný. Kvůli zaměstnanosti se prostě víc zadlužovat nebudeme
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil a ministr financí Miroslav Kalousek v pořadu ČT Otázky Václava Moravce

Kalousek nepopírá, že nový systém na úřadech práce má velké problémy. „Já uznávám, že došlo k problémům, přestože s centralizací výplaty dávek souhlasím,“ uvedl ministr. Odmítl, že by za celou věc byla zodpovědná ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová. Kalousek je navíc přesvědčen, že MPSV na intenzivně vyřešení pracuje.

Nezaměstnanost se zvyšuje všude

Ministr připomněl, že na rostoucí nezaměstnanost má vliv i období bez sezónních prací a to, že Ústavní soud zrušil povinnou veřejnou službu pro nezaměstnané. „Podíváte-li se do eurozóny, Česká republika patří ještě do té části s nižší nezaměstnaností. Zvyšuje se všude,“ dodal Kalousek.

„Nicméně rozhodnutí Ústavního soudu, že veřejně prospěšné práce jsou protiústavní, jednoznačně mělo vliv na registraci lidí na úřady práce,“ stojí si za svým ministr. „My máme prostředků na aktivní politiku zaměstnanosti naprosto směšné číslo,“ prohlásil Zavadil. Podle něj je potřeba dalších pět až šest miliard korun, vláda počítá s jednou.

Kalousek zmínil, že prorůstových výdajů je v rozpočtu pro rok 2013 o 16,5 miliardy více než v roce loňském. Státní rozpočet bude navýšen kvůli exportní investici v Iráku při stavbě elektrárny. „Zcela přímo to představuje asi dva tisíce pracovních míst a multiplikační efekt je několikanásobně vyšší,“ doplnil ministr financí.

Česko má důvěru na trzích

Zavadilovi vadí, že úřady práce vykonávají práci „pošťáků“ místo terénní práce s nezaměstnanými. „To, že došlo k celé řadě nedostatků, je pravda. Ale je otázka, zda lze takto velký projekt realizovat bez problémů,“ podotkl Kalousek s tím, že je samozřejmě potřeba na úřady práce angažovat asi o 300 až 500 lidí více.

Vláda se podle Zavadila nezaměstnanost vůbec nesnaží řešit. „To je přece vláda, kdo by se měl snažit situaci řešit a jednat o ní,“ rozčílil se odborář. Bude požadovat mimořádné jednání tripartity právě kvůli tomuto problému. „Vláda nebude stimulovat na úkor vyššího dluhu uměle růst, tedy i zaměstnanost,“ řekl Kalousek jednoznačně s tím, že takové opatření by bylo vždy jen dočasné a s mnohem horším výsledkem.

Ministr připomněl, že by všem mělo jít o budoucí prosperitu země, což ukazuje velmi dobrá cena dluhopisů pro Českou republiku. „Jestliže nám půjčují na úroky dvě procenta a Slovensko a Polsko mají ty úroky dvakrát vyšší, tak to znamená, že bez jakéhokoli ideového zaměření má Česká republika, díky úspěšné hospodářské politice vlády,  důvěru na trzích,“ tvrdí Kalousek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…