Kalousek tuší zlo proti Parkanové: Žalobce mohl podlehnout nátlaku

10.07.2012 11:38

Jméno Mazánek zná už dnes v Česku díky ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi každý. Není to totiž jen úsměvná přezdívka exprimátora Pavla Béma z telefonických odposlechů, ale skutečné jméno policejního vyšetřovatele Jiřího Mazánka, který žádá poslance o vydání exministryně obrany Vlasty Parkanové kvůli podezření z předraženého nákupu vojenských letadel Casa.

Kalousek tuší zlo proti Parkanové: Žalobce mohl podlehnout nátlaku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

A díky tomu se stal oblíbeným terčem Miroslava Kalouska. Ale kdo zná jméno dozorujícího státního zástupce Jana Kořána, který jednání vyšetřovatele posvětil?

Stranický kolega z TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek označil žádost o vydání Parkanové za policejní zvůli. „Jsme svědky bezprecedentního policejního útoku na demokratické rozhodovací mechanismy. Pokud vyšetřovatel kriminalizuje legální praxi, pak už je to náběh na policejní stát,“ prohlásil v médiích. Vinu podle něj nese vyšetřovatel, nikoli dozorující státní zástupce. A ministr financí ParlamentnímListům.cz dokonce naznačil, že státní zástupce se mohl ocitnout pod tlakem policie.

Filip: Kalouskovu hysterickou reakci nechápu

Mnozí právníci, politici, ale i policisté považují Kalouskovo vystupování za nepřípustný nátlak. „Nechápu tu hysterickou reakci, nad mnohem podstatnějšími věcmi mívá nadhled, tady jde o záležitost, která je naprosto standardní, vyšetřuje se, zda nedošlo k pochybení při nakládání s majetkem státu,“ kroutí hlavou právník, předseda KSČM Vojtěch Filip. Jde podle něj o věc ekonomicko-právní a nikoli politicko-právní, „My přece nejsme soudci, máme jen posoudit, jestli případ nesouvisí s politickým bojem, nebo je to věc kriminální,“ řekl ParlamentnímListům.cz o nadcházejícím hlasování o vydání místopředsedkyně sněmovny Parkanové. Ale Kalousek zpochybňuje samotnou žádost policie. „Žádost o vydání je absurdní, když v ní vidím prokazatelné lži, musím na ně ukázat,“ sdělil redakci.

I když místopředseda TOP 09 Kalousek obvinil mnohokrát policejního vyšetřovatele, na adresu státního zástupce, který případ dozoruje, nepadlo z jeho úst jediné křivé slovo. „Vidím to tak, že je tam strach, když byl odvolán ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil a probíhá boj o vrchního státního zástupce v Praze pouštět se v této chvíli do státních zástupců,“ uvažuje nad důvody Filip.

Marvanová: Kalousek zneužívá mocenské postavení

Velmi zvláštní to připadá i dalším právníkům. „Považuji útoky ze strany Miroslava Kalouska za naprosto nepřijatelné. Je významným představitelem exekutivy, ale je i ve zřejmém střetu zájmu nejen jako stranický kolega Vlasty Parkanové, ale i jako přítel pana Hávy, který nákup letadel zprostředkoval.  Zdá se mi podivné, že útočí jen na vyšetřovatele, když hlavní odpovědnost nese dozorující státní zástupce,“ potvrzuje ParlamentnímListům.cz advokátka Hana Marvanová. Vůbec prý nechápe, že Kalouskovi takové výpady na orgány činné v trestním řízení a zneužívání jeho mocenské pozice stále procházejí a že se ho předseda strany Karel Schwarzenberg, považovaný za mravní autoritu, ještě zastává. „Velmi mne zklamal,“ říká na jeho adresu.

Marvanová míní, že státní zástupce by měl být zárukou, že vše probíhá v souladu s právem. „Pokud státní zástupce nereaguje a trestní řízení běží, je zřejmé, že z hlediska zákona je všechno v pořádku,“ dodává.  Ale je přesvědčena, že by dozorující státní zástupce měl na Kalouskova obvinění reagovat. Ministr financí podle ní zneužívá situace, že nikdo kromě pár vyvolených neví, jak je žádost opravdu formulována. „Kalousek tvrdí, že je formulována protiprávně, ale nikdo další to nemůže posoudit.“ Naopak Vojtěch Filip považuje za správné, že státní zástupce v tuto chvíli nereaguje, „protože dal vyšetřovateli v tomto ohledu volnou ruku“. „Když nemá výhrady, tak mlčí. Znamená to, že je co vyšetřovat,“ soudí Filip.

Kořán: Nechci si vyměňovat názory v tisku

Mluvčí Vrchního státního zastupitelství v Praze Irena Válová prohlásila, že státní zástupce rozhoduje a postupuje ve své činnosti vždy striktně podle zákona. Svůj právní názor v dané věci tedy vyjadřuje vždy vůči účastníkovi řízení, nikoli vůči osobám, které nejsou účastníky řízení.

„Obecně se k dané trestní věci vyjadřovat nehodlám, neboť v tomto stádiu je trestní řízení neveřejné a je třeba respektovat zásadu presumpce neviny. Také bych nechtěl rozpoutat další výměnu „odborných“ názorů na stránkách tisku či v dalších médiích, a to ani s ministrem financí ing. Kalouskem, ani s nikým jiným, kdo není účastníkem trestního řízení. Můj právní názor bude vyjádřen v rozhodnutí, které bude následovat v přiměřené době poté, kdy jediný obviněný v dané věci, respektive jeho obhájce, předloží orgánům činným v trestním řízení písemné odůvodnění stížnosti o usnesení o zahájení trestního stíhání,“ prohlásil dozorový státní zástupce prostřednictvím tiskové mluvčí.

Kalousek naznačuje, že vyšetřovatel pohrozil státnímu zástupci

Ovšem Miroslav Kalousek má jiné vysvětlení, proč státní zástupce vyhověl policejnímu vyšetřovateli, když žádal o vydání Parkanové. „Umím si představit, že vyšetřovatel protikorupčního útvaru v situaci, jaká vládne na vrchním státním zastupitelství v Praze, sdělí, že pokud to státní zástupce nepodpoří, tak řekne do médií, že jde o zametání kauz,“ naznačil ParlamentnímListům.cz, že může jít o vydírání státního zástupce ze strany policisty. „Je to profesní selhání, ale lidsky ho chápu,“ dodal Kalousek na obhajobu státního zástupce. Zametání kauz pod koberec a účelové stíhání jsou podle něj dvě strany jedné mince, a to manipulace s případy ze strany orgánů činných v trestním řízení.

Vyšetřovatelé případu už v červnu požádali Poslaneckou sněmovnu o vydání místopředsedkyně sněmovny a Kalouskovy stranické kolegyně Vlasty Parkanové. Parkanová v době rozhodování vlády o nákupu letadel Casa působila jako ministryně obrany. Policie ji chce stíhat kvůli tomu, že nenechala zpracovat posudek na nákupní cenu. Státu tak údajně vznikla škoda 658 milionů korun. Parkanová tvrdí, že se trestného činu, ze kterého ji policisté viní, nedopustila, protože podle ministerstva financí neměla povinnost nechat si posudek zpracovat.

O vydání Parkanové rozhodne plénum Poslanecké sněmovny do konce týdne. V úterý mu tento krok jasnou většinou hlasů doporučil sněmovní mandátový a imunitní výbor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…