Kalousek z restitucí nic nemá. Ocení ho až Bůh, tvrdí kníže

11.01.2012 12:32

Věci veřejné nakonec ustoupily a ministři strany ruku pro církevní restituce zvedly. Místopředseda véček Tomáš Jarolím si ale rýpnul do prvního místopředsedy TOP 09 a ministra financí Miroslava Kalouska s tím, že prý bude mít z restitucí prospěch. Topkaři si to ale nenechali líbit.

Kalousek z restitucí nic nemá. Ocení ho až Bůh, tvrdí kníže
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg a 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

„Restituce jsou dítě zejména TOP 09, co se týče koaliční dohody. Pro mě má koaliční společenství smysl jen, když si lidé budou naslouchat. Měsíce a měsíce se ptáme pana Kalouska, odkud chce zafinancovat církevní restituce. Nikdy nám na to neodpověděl, a tak jsme reálně začali hledat možnosti, kde na to vzít v tuto dobu,“ řekl Jarolím v ČT 24.

Sledujeme téma Miliardy pro církve

Převody miliard

Jarolím zopakoval svá podezření o Kalouskovi. „Je potřeba říkat věci tak, jak jsou. Převádí se ohromné miliardy peněz a já podezřívám pana Kalouska, že bude mít z tohoto nakládání nějaký zisk,“ prohlásil. „Ve chvíli, kdy spojíte církev, víru a peníze, tak z toho vzejde něco špatného,“ uzavřel.

Jak ParlamentníListy.cz již uvedly, v podobné souvislosti se například objevily spekulace, že Kalouskův přítel, podnikatel Richard Háva, mohl dostat zakázky na těžbu dřeva v církevních lesích. Tyto spekulace jsou však naprosto nepodložené, protože se ani nepotvrdilo, že by Háva v dřevařství podnikal.

Zisk až při Posledním soudu

Politici TOP 09 a Starostů se proti Jarolímovi ohradili. Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg reagoval se svým typickým humorem. „Je to obvyklá, nijak odůvodněná pomluva ministra Kalouska. Na tomto světě Miroslav Kalousek zisk z církevních restitucí mít nebude, ale jako křesťan doufám, že při Posledním soudu jeho statečný boj mu bude připočten k dobrému,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Schwarzenberg.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík reagoval ostřeji. „Pana místopředsedy Jarolíma je mi líto. Bohužel mu osobní nenávist zatemňuje mozek a šíření nenávisti povyšuje na svůj politický styl,“ řekl redakci Gazdík.

„Je to podle mého přesvědčení naprostý nesmysl,“ uvedla stručně ministryně kultury Alena Hanáková, jejíž rezort má v kompetenci církve a církevní restituce.

Podivná forma psychózy

Ani místopředseda TOP 09 Pavol Lukša Tomáše Jarolíma nešetřil. „Pan Jarolím trpí nějakou podivnou formou psychózy. Vypadá to, že pan místopředseda VV je z ministra Kalouska zakomplexovaný a jak už v to našich končinách chodí, není důležité předložit věrohodný důkaz, jen člověka pošpinit. Na druhou stranu, pokud má konkrétní důkazy, ať je předloží. Pokud ne, ať raději mlčí. Nemůže to být taky jen nějaká hra, která má mediálně zakrýt obvinění Víta Bárty z korupce?“ uvedl poslanec.

Podle místopředsedkyně TOP 09 Heleny Langšádlové se jedná ze strany Jarolíma o opakované a ničím nepodložené obviňování ministra Kalouska. „Takovéto chování reprezentanta koaličního partnera je nepřijatelné,“ míní poslankyně. "Je to projev paranoie," reagoval stručně poslanec Daniel Korte.

Expert na podezření

„Pan Jarolím je expert na všelijaká podezření. Pak musí podezřívat i Ústavní soud, že z restitucí, k nimž soud vládu ve svém nálezu z 1. července 2010 zavázal, z toho něco má. Pak musí podezřívat i ministra Josefa Dobeše, jenž restituce podporoval u VV, že z nich něco má. Já pak můžu pana Jarolíma podezřívat vzhledem k četnosti všech jeho podezření, že za šíření každého podezření může dostávat nějaké půjčky od superguru,“ reagoval poslanec Stanislav Polčák.

„TOP 09 a Starostové z restitucí získávají jediné, nápravu loupeže komunistické totality, naplnění ústavy a pomoc postiženým obcím a městům. A také jsme naplnili koaliční dohodu právě s VV. Bohužel mám již pocit, že VV se chovají jako někteří čínští odborníci. Uzavření smlouvy považují za nic významného, jde pro ně jen o cár papíru,“ dodal Polčák.

Věci veřejné původně požadovaly odklad církevních restitucí a chtěly vědět, kde se na ně ve stáním rozpočtu získají prostředky. Rovněž navrhly i rušení některých úřadů a ministerstev. Obě zbylé koaliční strany ale odmítly tyto požadavky spojovat s církevními restitucemi a požadoval od VV splnění koaliční dohody. Ministři VV nakonec pro restituce hlasovaly.

Dohoda s církvemi

Vládní vyjednávači, mezi nimiž byli i zástupci Věcí veřejných, se minulý rok se zástupci církví dohodli, že částka, kterou stát vyplatí, bude 59 miliard korun, avšak zahrnuta bude i inflace. Podle dohody mají církve a náboženské společnosti dostat zpět 56 procent majetku, který jim vyvlastnil komunistický režim. Vyplácení peněz by mělo být rozloženo do 30 let. Cílem majetkového vyrovnání je i ukončení financování církví státem.

Přechodné období ukončení financování církví ze státního rozpočtu by podle dohodnutých předpokladů mělo začít v roce 2013 a trvat 17 let. Nyní stát církvím platí 1,445 miliardy korun.

Dohoda počítá s tím, že po odsouhlasení restitucí bude stát první tři roky na platy duchovních a církevní administrativy přispívat ze svého rozpočtu plnou částkou. Od čtvrtého roku se pak částka každoročně sníží o pět procent. Předpokládá se, že stát přestane církvím dotace na platy vyplácet v roce 2030.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…