Kašli na to, jdi od toho. Kandidát ČSSD na Rathovo místo dostal vzkaz

02.07.2012 15:05

Starosta Příbrami a senátor ČSSD Josef Řihák, který má poměrně velkou šanci stát se kandidátem strany na hejtmana Středočeské kraje, čelí v poslední době politickému nátlaku. Svěřil se s tím ParlamentnímListům.cz.

Kašli na to, jdi od toho. Kandidát ČSSD na Rathovo místo dostal vzkaz
Foto: Archiv JŘ
Popisek: Senátor ČSSD Josef Řihák

Bývalý investiční náměstek středočeských krajských nemocnic Filip Bušina byl poradcem hejtmana Ratha pro oblast investic v letech 2008 a 2009. Nyní měl prý Řihákovi vzkázat, aby nekandidoval.

„Nepřímo mi bylo vzkázáno, abych se na to vykašlal a nekandidoval. Já se ale žádným nátlakem zastrašit nedám a kandidovat na hejtmana chci i nadále. Pokud vím, tak mám zatím nominaci na hejtmana z okresních konferencí z Berouna, Nymburka, Rakovníka a od nás z Příbrami. Své příznivce nechci zklamat. Jdu do toho s nějakou vizí, chci pracovat pro lidi. Že někomu vadím, je možné, ale já se nevzdám,“ řekl ParlamentnímListům.cz starosta Příbrami.

Bušina nátlak popřel

Filip Bušina ale ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz popřel, že by se jakkoli angažoval ve věci volby kandidáta ČSSD na hejtmana kraje.

„Co se týče sociální demokracie, tak absolutně s tím nemám nic společného a žádné vzkazy jsem nikomu neposílal. To je nějaká chiméra a absolutně nerozumím tomu, o co se kdo snaží. Nicméně, co se týče mého jména, tak již tři roky od doby, kdy jsem obviněn za daňové delikty, neustále někdo vytahuje moje jméno, když o něco jde, a chce buď někoho pošpinit nebo mým jménem na někoho zaútočit. Nemám absolutně tušení, proč to pan Řihák dělá. Vím, že příští nebo přespříští týden někde má být nějaká konference, ale více k tomu nemám jakékoli informace a zcela zásadně popírám to, že bych já by měl nějakou účast na tom, že bych někomu říkal, aby kandidoval, nebo nekandidoval. Tuhle pozici teď rozhodně ani nemám,“ řekl ParlamentnímListům.cz Bušina.

Pokus o puč

Řihák ale redakci řekl, že toto prý nebyla jediná zvláštní událost. Jeden stranický kolega se mu svěřil, že ho navštívili jiní lidé, dva muži, s požadavkem, aby Řiháka nevolil s tím, že za to mohou zařídit post v komisi na kraji a další výhody.

„Zdá se, že se někomu moc moje kandidatura nezamlouvá. V sobotu jsem ustál puč ohledně návrhu na odvolání z okresního výkonného výboru v Příbrami. Zajímavé bylo, že to tam iniciovali dva ředitelé příspěvkových organizací na Středočeském kraji, dva zaměstnanci kraje. Můžeme jen spekulovat, v čím zájmu jednali,“ řekl dále Řihák. Řihákovou protikandidátkou je současná hejtmanka Zuzana Moravčíková.

Středočeská ČSSD bude volit nové vedení na mimořádné konferenci 4. července, schvalování nové kandidátky je plánováno 12. července. Do konce tohoto týdne by měly vybrat kandidáty na lídra okresní konference ČSSD. K vyvození odpovědnosti za Rathovu korupční kauzu krajskou ČSSD vyzvalo stranické ústředí.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…