Kdo je to vlastně ten Tluchoř? Vlastimil Tlustý vykládá

11.10.2012 14:47

Vlastimil Tlustý se po nedávném rozhovoru pro ParlamentníListy.cz znovu opřel do Mirka Topolánka, Marka Dalíka a všech ostatních, kteří s nimi ovládli ODS a udělali z ní prý úplně jinou stranu, než zamýšleli zakladatelé, mezi které patřil.

Kdo je to vlastně ten Tluchoř? Vlastimil Tlustý vykládá
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Vlastimil Tlustý v pořadu Horké téma

Například při jednáních o nákupu Pandurů podle něj rakouští manažeři museli vědět, že Dalík má přinejmenším plnou moc od Topolánka k jakýmkoliv jednáním. „Možná dokonce věděli, že je víc než Topolánek,“ odhaduje exposlanec v rozhovoru pro server Česká pozice.

Topolánkovým vedením prý byl exemplárně zlikvidován, aby ostatní kritici svérázného řízení tandemu Topolánek - Dalík dostali strach. „Viděli můj osud, protože jsem „dalíkům“ posloužil jako exemplární odstrašující příklad. Byl jsem demonstrativně likvidován, aby se ostatní báli této lobbistické mašinerii postavit,“ popisuje.

ODS díky tomu ovládli lidé, kterým šlo hlavně o byznys. Proto je podle něj směšné, když se dnes někteří z nich při rebélii proti Nečasově vládě se dovolávají pravicového programu nízkých daní. „Nezpochybňuji pravdivost a věcnost jejich stanoviska – zvyšovat daně je v době krize nesmysl. Ale zrovna tak to byl nesmysl v roce 2007,“ poznamenává Tlustý.

Třeba Petr Tluchoř, dnes jedna z nejvýraznějších osobností skupiny rebelů, dovolávajících se programu, prý patří do skupiny Středočechů, kterou Tlustý nazval Kolínská nemocnice s.r.o. „Jde o poměrně vlivnou skupinu lidí ze středních Čech, jež se točí okolo projektu IZIP. Byla dominantní při privatizaci středočeských nemocnic. Je to středočeská „ódeesácká“ zdravotní lobby,“ vykládá Vlastimil Tlustý.

Kontinuita uvažování „dalíků“, neboli Topolánkova křídla v ODS, se prý ukazuje například i v tom, že nyní začali mluvit o privatizaci budějovického Budvaru. „Dalíci měli privatizaci tohoto podniku vyhlídnutou jako zajímavou kauzu už dávno. Odhaduji to tak deset let nazpět,“ vzpomíná bývalý ministr.

Protože Topolánkovu partu zajímal jen byznys, přepustila program a reformy Miroslavu Kalouskovi. „To není pravicový politik a všechny jeho nápady jsou někde mezi sociální demokracií a komunisty,“ myslí si někdejší tvůrce reformního programu ODS. A podle toho prý vypadá i vládní politika. „Zatímco Topolánkově vládě jsem vyčítal, že dělá málo pro zmírnění krize, Nečasově vládě je už třeba vyčíst, že dělá příliš mnoho pro její prohloubení,“ konstatuje hořce.

Politiku posledních let, ať už pod vedením „dalíků“, nebo nyní pod Petrem Nečasem, prý ODS spočítají voliči v letošních volbách. „ODS kráčí do nicoty,“ obává se Tlustý, který patřil k zakladatelům strany.  

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…