Klaus možná bude muset ukázat státu své peníze. Prošťourat ho může i BIS

30.05.2013 6:57

Exprezidenta Václava Klause možná čeká majetkový "striptýz". Pokud totiž prezident Miloš Zeman prosadí přes odpor Ministerstva zahraničních věcí Livii Klausovou jako velvyslankyni v Bratislavě, bude to pro exprezidentský pár znamenat povinnost rozsáhlého majetkového přiznání.

Klaus možná bude muset ukázat státu své peníze. Prošťourat ho může i BIS
Foto: Hans Štembera
Popisek: V rámci Dne s Vysokou školou ekonomickou vystoupil bývalý prezident Václav Klaus s přednáškou s názvem Úvaha o stavu českého ekonomického školství a české ekonomiky

Klausová totiž bude potřebovat stejně jako každý jiný ambasador druhou nejpřísnější bezpečnostní prověrku Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) na stupeň tajné a ta předpokládá i prověření nejbližších rodinných příslušníků žadatele.

Vůbec poprvé by se tak prověřování týkalo i majetkových poměrů bývalého prezidenta. Ve funkci hlavy státu nemusel Klaus svůj majetek nijak dokazovat, protože na rozdíl od jiných ústavních činitelů se na tento post nevztahuje zákon o střetu zájmů.

Možné jsou i odposlechy

Klausovi by museli úředníkům odkrýt nejen veškerý majetek, ale také všechny finanční transakce prováděné za poslední rok. Podle mluvčího NBÚ Radka Holého navíc v případě jakýchkoliv nesrovnalostí mohou referenti úřadu zvýšit úroveň prověřování na stupeň nejvyšší, tedy přísně tajné, což dává tajné službě pravomoci včetně odposlechů a sledování.

V rámci prověřování případných rizik úředníci mohou porovnávat výdaje žadatele s oficiálními příjmy nebo zkoumat pohyby na účtech. Ke spolupráci mohou pozvat i českou kontrarozvědku - Bezpečnostní informační službu (BIS), kterou mimochodem prezident může prostřednictvím vlády kontrolovat a je zároveň příjemcem jejích zpráv.

Pokud by se Klausová stala velvyslankyní, musela by prověrku podstoupit ještě před svým jmenováním. "Praxe je taková, že kandidát na post velvyslance si o prověrku žádá v rámci přípravy na tuto funkci. V okamžiku jmenování již prověrku musí mít," uvedla pro Novinky.cz mluvčí Ministerstva zahraničních věcí Johana Grohová.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…