Klausův syn hájí Bátoru: Profesorko Dvořáková, Vy komunistko

19.08.2011 10:16

Střet dvou koaličních stran ohledně setrvání Ladislava Bátory ve funkci personálního šéfa ministerstva školství ve své malichernosti vyvolává dojem, že se úředník stal figurkou ve hře politiků. Věci veřejné tvrdí, že TOP 09 ho používá jako záminku, aby vláda nestihla projednat zdanění hazardu od příštího roku. Přidaly se i spekulace, že VV ho obětují v případě, že Vít Bárta nebude vydán trestnímu stíhání. A Václav Klaus mladší míní, že si přes Bátoru vyřizují soupeři účty s jeho otcem. Prezidentův syn se rovněž nelichotivě vyjadřuje ke známé politoložce profesorce Dvořákové.

Klausův syn hájí Bátoru: Profesorko Dvořáková, Vy komunistko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý kontroverzní úředník ministerstva školství Ladislav Bátora

Zdá se až neuvěřitelné, že se jedna koaliční strana odmítá zúčastňovat jednání vlády kvůli tomu, co napsal úředník ministerstva školství Ladislav Bátora na svém facebookovém profilu. Kromě rozhořčené TOP 09, která vydává ultimáta ministrovi Josefu Dobešovi za zásadový postoj, se z ostatních stran koalice ozývá, že jde o uměle vytvořenou kauzu.

Je o tom přesvědčen i místopředseda Věcí veřejných Tomáš Jarolím. „Celé je to zástupný problém, kdy pan Kalousek nechce zdanit hazard o sedm miliard už příští rok. Nebo chce znovu tlakem prosadit 19-tiprocentní DPH, což nepodpoříme, protože nedokáže reálně sestavit rozpočet jako v roce 2009," uvedl pro ParlamentníListy.cz Jarolím možné důvody, proč se TOP 09 nechce až do odstoupení ministra Josefa Dobeše či jeho úředníka zúčastňovat jednání kabinetu.

TOP 09 si stojí na svém. Bude hlasovat pro Bártovo vydání

Začínají se ale objevovat spekulace, že Věcem veřejným by se mohla aféra rozpoutaná kolem personálního šéfa Bátory mohla hodit. Koncem měsíce totiž bude sněmovna hlasovat o vydání předsedy poslaneckého klubu VV Víta Bárty, kterého chce policie stíhat pro podezření, že uplácel své bývalé stranické kolegy Jaroslava Škárku a Kristýnu Kočí.


Bátora očima Wikipedie:

Ladislav Bátora (* 17. března 1952, Praha) je český politik maďarsko-českého původu. Působil v několika politických stranách včetně nacionalistické Národní strany, za kterou v roce 2006 kandidoval do voleb. V současnosti (červenec 2011) je předsedou konzervativní euroskeptické Akce D.O.S.T., od dubna 2011 je také ekonomickým poradcem ministra školství Dobeše.


Ozývají se hlasy, že pokud by koaliční partneři Bártovu vydání zabránili, Dobeš by souhlasil s odchodem Bátory. „Naše strana má v programu zrušení poslanecké imunity a není důvod hlasovat tak, abychom tento slib popírali. Nemůžeme jedním dechem říkat, že jsme pro její zrušení a zároveň imunitu podporovat. Nejsme pokrytci," odmítl opakovaně pro ParlamentníListy.cz předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík, že by mohl Bárta počítat s jejich hlasy.

Může jít i o nacionalizaci dosavadních liberálů

Politolog Lukáš Jelínek si zase v komentáři pro deník Právo pohrává s myšlenkou, zda se skomírající Věci veřejné nechystají na fúzi se členy D.O.S.T., jejich hradními fanoušky (včetně dosluhujícího prezidenta) a navrch klidně i Suverenity Jany Bobošíkové. „Neblíží se okamžik, který kdysi zažilo Rakousko s Jörgem Haiderem - nacionalizace dosavadních liberálů?" ptá se Jelínek při zamyšlení, proč VV na Bátorovi tak lpí. ¨

Z jiného pohledu se na vzniklou kauzu podíval syn prezidenta Klause. „Řekl bych, že vůbec nejde o pana Bátoru. Je to takový souboj soupeřů s mým otcem, který se zastává někoho, komu se děje křivda, a oni tak vědí, kam ho dostanou. A pan Bátora je takový starší nesympatický pán a média ho samozřejmě rozcupují na kousky," uvedl Václav Klaus mladší pro iHNED.cz.

Prezidentův syn při obhajobě Bátory zaútočil na politoložku

A ředitel soukromého gymnázia PORG, který je i poradcem ministra školství Josefa Dobeše, si ještě přisadil: „Podívejte se, vedoucí akreditační komise paní Vladimíra Dvořáková je bývalá zanícená soudružka, vyučující marxismu-leninismu, je to přitom mnohem význačnější funkce a nikomu to nevadí," dodal Václav Klaus mladší.

Vše k profesorce Dvořákové ZDE

„Já jsem na vysoké škole poprvé přednášela v roce 1993, takže pokud pan Klaus mladší říká, že jsem vyučovala marxismus-leninismus, netuším, o kom mluví. Víc k tomu nemám co dodat," reagovala pro iHNED.cz Dvořáková, která do roku 1990 pracovala v Orientálním ústavu Československé akademie věd se zaměřením na politické systémy latinskoamerických zemí.

K věci:

Vůbec nejde o Bátoru, udeřil John. Dusno ve vládě pokračuje 

Dobeš si stojí na svém: Bátoru neodvolám. Kalousek ať mi do toho nemluví 

Kalousek pohrozil odchodem z vlády. Kvůli „fašounovi" Bátorovi 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…