Klíčový muž kauzy Diag Human brání modrého ministra. Nemá škraloup

10.07.2012 16:51

Kauza Diag Human znovu ožívá. Tentokrát v souvislosti s novým ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem (ODS). Právě ten měl díky ní získat podezřelým způsobem lukrativní zakázku.

Klíčový muž kauzy Diag Human brání modrého ministra. Nemá škraloup
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr spravedlnosti Pavel Blažek

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) je v nové funkci pouze pár dnů. Už nyní na něj ale vyplouvá první škraloup. Má prý co do činění s podivnými zakázkami spojenými s kauzou Diag Human.

Vše o kauze Diag Human ZDE

Zakázka pro Blažka?

Ve svém komentáři pro Aktuálně.cz Blažkovu spojitost s kauzou připomíná novinář a občanský aktivista Jan Urban. Ten popisuje vztahy nového ministra spravedlnosti Pavla Blažka a  bývalého poslance ČSSD Zdeňka Koudelku, který je spojen s kauzou Diag Human. Právě Koudelka působil jako poradce tehdejšího ministra zdravotnictví Bohumila Fišera. Právě přes něj pak měl dle Urbana Blažkovi dohodit lukrativní zakázku.

Koudelka: Hloupost

Sám Koudelka ale podobná obvinění rezolutně popírá. "Jsem rád, že na rozdíl od Urbana nepracuji pro Diag. Vždy jsem zastával pozici státu," řekl ParlamentnímListům.cz. 

Urban ale tvrdí něco jiného. Ve ve svém komentáři se snaží poukázat na to, že nově jmenovaný ministr Blažek právě spolu s Koudelkou v kauze Diag Human. vystupoval. Otázkou prý je, zda byl ministr zneužitý jako dokonalý hlupák, nebo jde o podvodníka.

V celé kauze přitom podle Urbana figurují tři stěžejní jména: brněnský profesor Bohumil Fišer, od roku 2000 ministr zdravotnictví ve vládě Miloše Zemana, právník Zdeněk Koudelka a právě Pavel Blažek.

Tomu měl Koudelka, který se velmi brzy dostal do pozice, kdy ho ministr pověřoval oficiálním jednáním a podepisováním dokumentů za ministerstvo, přihrát právě v rámci kauzy Diag Human lukrativní zakázku.

Blažek mlčí, Šťastný nic neví

Redakce se snažila získat k obvinění i vyjádření samotného ministra a řady poslanců ODS. Stanovisko Blažka ani občanskodemokratických zákonodárců se jí však dosud nepodařilo získat. Odpověděl pouze Boris Šťastný, a to velmi neurčitě. "O takové věci nemám žádné informace. Proto nemohu tuto informaci komentovat," sdělil úsečně redakci na dotaz, zda podobné podezření může Blažkovi v jeho ministerské kariéře uškodit.

O co v kauze jde:


Kauza Diag Human je spor mezi českým státem a firmou Diag Human ohledně státní zakázky na obchod s krevní plazmou, která měla být realizována na začátku devadesátých let. Firma Diag Human (původně Conneco, a. s.) se od roku 1996 soudí s českým státem o náhradu ztrát, které jí měly vzniknout na základě poškození dobré pověsti a následné ztráty zakázek.

Spor vznikl kvůli odstoupení státu od smlouvy s firmou Diag Human (Conneco) a písemnému sdělení tehdejšího ministra zdravotnictví Martina Bojara dánské firmě Novo Nordisk, že je pochybnost o solidnosti zmíněné firmy Josefa Šťávy.

Firma Novo Nordisk později odmítla s Diag Human spolupracovat. Český stát od té doby čelí sérii rozhodčích řízení (arbitráží), v nichž Diag Human požaduje po českém státě náhradu za vzniklé ztráty v celkové výši okolo devíti až desíti miliard korun. Do roku 2011 byla firma Diag Human ve vlastnictví česko-švýcarského podnikatele Josefa Šťávy, ten však podle svého prohlášení prodal akcie společnosti v květnu 2011 blíže neupřesněnému mezinárodnímu konsorciu institucionálních investorů.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…