Kníže: Dejme prachy obětem podvodníků z amnestie. Marek Benda: Ne

09.01.2013 8:06

První místopředseda vlády a kandidát na prezidenta Karel Schwarzenberg (TOP 09) je přesvědčen, že by stát měl odškodnit občany poškozené Klausovou amnestií. Tento svůj názor zopakoval i v rozhovoru pro středeční Právo. První muž poslaneckého klubu ODS Marek Benda se ale staví proti. Má za to, že náhrady škody by se možná poškození občané nedočkali ani bez amnestie.

Kníže: Dejme prachy obětem podvodníků z amnestie. Marek Benda: Ne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na prezidentský úřad Karel Schwarzenberg

„Amnestie snížila možnost obětí, aby je pachatelé odškodnili. Vlastně stát jim ztížil situaci. Stát by proto měl těmto lidem pomoci a sám vymáhat ty prachy od pachatelů," míní kandidát na prezidenta. Stát by to měl udělat, protože Václav Klaus poškodil oběti trestných činů státním úkonem a nikoli jako soukromá osoba.

Stát pachatele zmáčkne účinněji, míní Schwarzenberg

Šéf poslaneckého klubu občanských demokratů Marek Benda to ale vidí jinak. Již v úterním vystoupení v křesle Hosta Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu dal najevo, že odškodnění se nedočká celá řada obětí trestné činnosti a to zpravidla z toho důvodu, že pachatelé nemají dost osobního majetku, takže na odškodnění není odkud brát.

Kníže si však myslí, že postup, který navrhuje TOP 09, má smysl, i když v konečném důsledku odškodnění obětí trestných činů zaplatí daňoví poplatníci. Stát prý bude v nátlaku na pachatele výkonnější, řada obětí se totiž odškodnění vzdá při přílišném protahovaní soudního sporu, protože nemají peníze na advokáta.

V závěru rozhovoru dal pak Schwarzenberg najevo, že nijak nepřispěl k podání trestního oznámení, které se dotýká premiéra Petra Nečase (ODS) a někdejších poslaneckých rebelů za tuto stranu. Kníže dal najevo, že nástup rebelů do nových funkcí ve státních podnicích je svého druhu korupcí, ale v dnešním rozhovoru zdůraznil, že se podle politického klíče obsazuje řada funkcí, takže případ rebelů ničím nevybočuje.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…