Komentátor HN: Kalousek se zasloužil o stát

17.07.2012 9:23

Ministr financí Miroslav Kalousek čelí nařčení, že se snaží ovlivnit kauzu letounů CASA a Vlasty Parkanové tím, že zastrašuje vlivné policejní činitele. Jeho jednání mohlo mít ale i opačný efekt, píše v úterním vydání Hospodářských novin ve svém komentáři Jiří Leschtina.

Komentátor HN: Kalousek se zasloužil o stát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Skutečné motivy a pohnutky ministra, které ho vedly k jeho výrokům o estébáckých provokacích a policejním státě, jsou zatím známy jen jemu samému. Faktem ale je, že nemají pouze negativní dopady. "Pokud ale za tvrdými, do dálky slyšitelnými údery byla snaha policii zastrašit, pak se mu povedl pravý opak. Ještě nikdy nepanovala mezi špičkami policie taková jednota a bojové odhodlání pokračovat ve vyšetřování politických případů jako po Kalouskových útocích," píše Leschtina.

Připomíná vystoupení šéfů protikorupčního a protimafiánského útvaru v Otázkách Václava Moravce. Tomáš Martinec a Robert Šlachta dali jasně najevo, že se nenechají zastrašit. Doslova jsou prý "na stopě systému, nezastavíme se a to rozplétání povedeme výš a výš," řekl v diskusním pořadu Šlachta.

Kalousek se vlastně zasloužil o stát

A tento jeho výrok se podle Leschtiny rovná vyhlášení války všem VIP korupčníkům a mafiánům. "A zároveň je to apel na veřejnost: Jdeme do toho, podpořte nás. A pokud to lidé správně pochopí, pak můžeme říci, že se Kalousek svým útokem na policii zasloužil o stát," píše komentátor redakce HN.

Nyní jsme v situaci, kdy se samotní nadřízení veřejně svých detektivů zastávají a povzbuzují je, aby se nenechali odradit. "To je něco ještě nedávno nepředstavitelného," říká Leschtina.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…