Komentátor: Kdo by chtěl ministra Blažka nachytat, ať vzpomene na Hitlera

04.07.2012 7:51

Trend, který začal za ministra Pospíšila (ODS), směřující k tomu, aby se justice stala opravdu svébytnou a samostatnou mocí ve státě, nejspíš s příchodem nově zvoleného ministra Pavla Blažka (ODS) skončil. Komentátor MF Dnes se zmiňuje o nově jmenovaném ministrovi spravedlnosti a o tom, že bude nejvíce záležet na jeho prvních krocích.

Komentátor: Kdo by chtěl ministra Blažka nachytat, ať vzpomene na Hitlera
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr spravedlnosti Pavel Blažek

Komentátor Luděk Navara naráží ve středečním vydání MF Dnes na to, že je nově zvolený ministr ve funkci sotva pár hodin, přesto na sebe stihl upozornit několika překvapivými větami. O nejvyšším státním zástupci okamžitě prohlásil, že je jeho podřízený, což je podle Navara přinejmenším nepřesné. O jediné kandidátce na post vrchního zástupce Lence Bradáčové zase uvedl, že bude zkoumat její integritu.

„Jak bude zkoumat tu kandidátčinu integritu? Vždyť o ní veřejnost dnes už má neporovnatelně více informací než o něm samotném,“ zamýšlí se komentátor. Je zde totiž otázka, zda v této chvíli nejde jen o silná slova určená především prezidentovi, premiérovi a nakonec jeho kroky nebudou v praxi účelné a uvážlivé.

Kdo by chtěl nového ministra nachytat, mohl by použít příměr z minulosti. „Opravdu neměli Evropané pečlivě sledovat Hitlera, když důrazně dával najevo, kdo je v Evropě pánem?“ píše komentátor. Nebyl by však takový příměr, který ministr ve volném čase studuje, vzhledem k jeho krátké obsazenosti fér.

Právě na prvních krocích nového ministra bude záležet nejvíce. Ve hře podle komentátora nebude jenom nový vrchní státní zástupce, ale rovněž novela zákona o státním zastupitelství. Ta má posílit nezávislost žalobců. „Není čas přemýšlet o tom, jak mít justici takovou, že příchod nového ministra spravedlnosti bude absolutně nezajímavou událostí?“ zakončuje svůj komentář Navara.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…