Komentátor: Nastala chvíle Miloše Zemana

14.06.2013 8:02

Miloše Zemana čeká necelého čtvrt roku po jeho nástupu do funkce hvězdná prezidentská hodinka. Alespoň podle komentátora týdeníku Ekonom Roberta Břešťana. Od čtvrteční policejní razie v sídle vlády se rozvíjejí divoké spekulace o tom, že by prezident mohl pověřit bývalou hlavu státu Václava Klause předsedou úřednické vlády, pokud padne kabinet Petra Nečase (ODS).

Komentátor: Nastala chvíle Miloše Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý premiér Petr Nečas

Podobné úvahy a teorie jsou podle Břešťana až příliš odvážné a divoké, ovšem jisté je, že Miloš Zeman přijde ke slovu. Už v uplynulých dnech a týdnech prý testoval limity Ústavy a nyní, snad dříve, než sám doufal, si bude moci vyzkoušet svou tezi o tom, že "možnost odvolat premiéra vyplývá z extenzivního výkladu Ústavy", jak pronesl krátce po svém zvolení.

Zda byla únorová úvaha na téma odvolání premiéra jen provokací a rétorickou figurou, nebo má-li Zeman v záloze nějakou ústavní inovaci i pro akcelerující vládní krizi, uvidíme nejspíš již brzy, píše komentátor. K předčasným volbám je podle něj ale ještě hodně daleko.

Zeman mlčí. A dělá dobře

Sám Zeman se k situaci zatím nevyjádřil. Dle vlastních slov nechce komentovat neoficiální a nepodložené informace. Podle Břešťana dává - na rozdíl od jeho mlčení během prvních dvou dnů povodní - jeho současná zdrženlivost smysl. Na pátek má prezident naplánovány schůzky s nejdůležitějšími zainteresovanými aktéry - premiérem Nečasem, předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou, policejním prezidentem Martinem Červíčkem, ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem (ODS) a také s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem.

"Pokud je skutečně hlasem deseti milionů lidí, jak s oblibou říká, měl by nechat skrze sebe tyhle hlasy promluvit a dát pak lidu vědět, o co jde a co bude dál," píše komentátor. Bylo by podle něj totiž "opravdu milé, pokud by se prezident stal součástí řešení a nikoli problému".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…