Komunisté vycítili šanci: Lidé, už pochopte, my děti nežereme

18.11.2011 5:06

Komunisté posilují, i když pravicoví politici i prezident poslední průzkumy preferencí či zlepšení prokomunistických nálad ve společnosti zpochybňují. ParlamentníListy.cz se přesto dotázaly komunistických poslanců, zda připravují nějaké aktivity, jimiž by KSČM podpořila svou stoupající důvěru u občanů.

Komunisté vycítili šanci: Lidé, už pochopte, my děti nežereme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip v rámci volební kampaně

„V každém případě budeme pokračovat ve veřejných akcích, které děláme," řekla ParlamentnímListům.cz Marta Semelová, která je poslankyní za Prahu. Připomněla, že akce KSČM probíhají každý měsíc. „Na veřejnosti oslovujeme občany jako poslanci i jako zastupitelé. Máme stánek s Haló novinami, s letáky, je to ozvučené a mluvíme tam s lidmi," dodává poslankyně. Jak říká, přicházejí tam lidé v poměrně vysokém počtu. Někteří chtějí vyslechnout jejich stanoviska k aktuálnímu dění, co se schválilo a co se projednává ve sněmovně, nebo na zastupitelstvu hl. m. Prahy. Přicházejí prý ale také podiskutovat s nimi jako se zastupiteli a poslanci.

Vidíme, jak jsou lidé naštvaní, a snažíme se na to reagovat na svých akcích

„A právě při těchto akcích vidíme, jak jsou lidé naštvaní na to, co se děje," říká dále komunistka. Každý měsíc se takto scházejí s lidmi na nějakém frekventovaném místě. Naposledy dvakrát za sebou to bylo na náměstí Míru, blízko stanice metra. Teď v listopadu se jejich akce uskuteční 28. listopadu. Na těchto akcích podle Semelové rozdávají komunistické noviny zejména proto, aby si lidé mohli v klidu přečíst o postoji KSČM k současnému dění.

Spolu s komisí mládeže KSČM pomáhají poslanci sbírat i podpisy pod petici proti zavedení školného na státních školách. „Je to v rámci SOS Student," upřesňuje ParlamentnímListům.cz Semelová. Už prý shromáždili kolem sedmi tisíc podpisů. Petiční stánek se objevil i 17. listopadu na Václavském náměstí během protestních shromáždění. I „SOS student!" je podle Marty Semelové akce, v níž se bude pokračovat. „Samozřejmě že budeme pozorně sledovat celkovou situaci, jak se bude vyvíjet," říká ještě poslankyně. Nevylučuje proto možnost dalších veřejných akcí v ulicích metropole.

Tradičně skeptický je vůči průzkumům veřejného mínění předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. Podle něj je lépe vyčkat, až se spíše projeví, že jde o celkový trend, než aby se reagovalo bezprostředně na konkrétní průzkumy. „Akce děláme a budeme dělat, ale aby to bylo nějak cílené kvůli preferencím, to ne," vyjádřil se pro ParlamentníListy.cz.

Děti nežereme, jsme otevřená demokratická strana, říká Dolejš

„Aktivizace občanského odporu znamená samozřejmě i naši účast," upozornil redakci poslanec Jiří Dolejš. Je třeba si podle něj uvědomit, že příští rok začnou nabíhat vládní reformy, a je proto nezbytné vysvětlovat lidem, že stávající politika není jednosměrka, ale že existuje alternativa, a že ta alternativa může získat podporu.

„Navíc je velmi důležité, aby lidé pochopili, že obrazně řečeno „komunisté nežerou děti", že jsme demokratická transparentní strana, a že se o nás mohou snadno dozvědět, co děláme, jak se připravujeme na věci budoucí," říká poslanec Jiří Dolejš. „Mám tím na mysli také otevřenou přípravu sjezdu, který nás čeká na jaře, a bude to významný sjezd, bude se odehrávat ve významné době," dodal.

Na dotaz Parlamentních listů, co tou významnou dobou myslel, Dolejš odpověděl, že právě v souvislosti s vládními reformami může v té době (v květnu) kulminovat občanská nespokojenost. „Mluvilo se sice o horkém podzimu, ale jaro může být ještě více horké," reagoval Jiří Dolejš. Na tom sjezdu podle něj KSČM zřetelně veřejně řekne, co chce v tom střednědobém horizontu dělat. Příprava na sjezd probíhá podle Dolejše hodně otevřeně a veřejně. „Probíhají o tom všem diskuze - o programových dokumentech, o programových aktivitách, o tom, jak omlazovat stranu, jak oslovit veřejnost." To všechno je podle něj součástí předsjezdové přípravy. „A to, že to probíhá pod pečlivým dohledem veřejnosti, vnímám jako pozitivum. Snažíme se být stranou co nejvíce otevřenou," dodává Dolejš.

Doba pro velké mítinky ještě nenazrála

V současné době probíhá podle poslance Miroslava Opálky celá řada akcí KSČM, zmínil třeba tři, které proběhly na náměstích Prahy během 17. listopadu. „To víte, dostačujícího není nikdy nic, takže se snažíme neustále informovat lidi, vysvětlovat a upozorňovat," dodává poslanec. Jak prý ale ukazuje vývoj ve společnosti, zatím se mu nezdá, že by doba nazrála pro nějaké velké mítinky. Napoví však prý tento týden a pak se podle Opálky strana dohodne, jak postupovat dál.

Preference jsou výsledkem dlouhodobé práce, o které většina médií mlčí

„Nemyslím si, že by ty stoupající preference byly výsledkem nějakých jednorázových akcí," vyjádřila se pro ParlamentníListy.cz Soňa Marková, členka sněmovního výboru pro zdravotnictví. Větší vliv prý má to, jak strana vystupuje v delším časovém horizontu. Svou významnou roli podle ní hraje i práce komunistických zastupitelů na všech úrovních - od té nejmenší vesničky až po parlament. „Zároveň je to ale bezpochyby důsledek špatné činnosti stran vládní koalice, a ne vždy dobrého působení druhé opoziční strany, kterou je ČSSD," postěžovala si Marková.

Je to tak podle ní spíše kompilát různých vlivů, i přes blokádu některých médií. „Lidé se často ani o řadě akcí, které pořádáme v jejich prospěch, nedozví. Také proto je třeba vyčkat, zda nejde o nějaký krátkodobý výkyv, ale o opravdu dlouhodobý trend," říká Marková.

Podívejte se na vývoj preferencí v archivu ParlamentníchListů.cz:

CVVM , FACTUM INVENIO , SANEP , SC&C , STEM , Médea Research


Čtěte také:


Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…