Komunisté za zavřenými dveřmi o spojenectví s ČSSD. Lidé, čtěte a bděte

12.11.2012 16:55

REPORTÁŽ Nelze apriorně říkat, že odmítáme podíl na moci. To by se mohl volič zeptat, na co nás vůbec má. Podobná prohlášení padala na uzavřeném semináři o možnostech spolupráce KSČM a ČSSD ve spojení s odbory v pražském sídle komunistů. Reportér ParlamentníchListů.cz tam byl a ke konci odhalil svou identitu, takže všechno vyslechl.

Komunisté za zavřenými dveřmi o spojenectví s ČSSD. Lidé, čtěte a bděte
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

„Boj pokračuje!“ Tak je zakončena výstavka fotografií věnovaná pětačtyřicátému výročí zavraždění revolucionáře Che Guevary ve třetím patře sídla komunistů v ulici Politických vězňů v Praze. Právě v tomto patře se konal pracovní seminář Centra strategických a teoretických studií (CSTS) ÚV KSČM na téma: „Programový průnik KSČM a ČSSD a přístup odborů k programatice těchto stran.“ A bylo opravdu co poslouchat.

Propagandistická pravice

Na stěnách inkriminované místnosti visí diplomy za to, že jsou komunisté otevření ženám. „Práce a sociální jistoty – požadavky, které splníme,“ hlásá heslo za stolem hlavních mluvčích. Tam se posadili místopředseda KSČM Jiří Dolejš, místopředseda CSTS Václav Exner a odborář Luděk Toman. Jinak se shromáždili a do prezenční listiny zapsali jen starší soudruzi. Reportér ParlamentníchListů.cz, asi nejmladší posluchač v sále, také. Všichni dostali kafe nebo čaj.

„Míra shody volebních programů KSČM a ČSSD je nadstandardní. Od šedesáti někdy až k osmdesáti procentům. Pravice nicméně používá propagandistického strašáka, že kdo se kontaminuje KSČM, tak se z něj stává pomahač zla. To známe. Podobná propaganda je cílená hlavně na voliče a sociální demokraty. I proto se v programu k demokratickému socialismu ČSSD moc často nehlásí,“ sdělil na úvod Dolejš a pokračoval: „Nejsme strana nesystémová či extremistická. K oranžovo – červeným koalicím jsou dnes lidé daleko vstřícnější, než před deseti lety. Nelze apriorně říkat, že odmítáme podíl na moci. To by se mohli voliči zeptat, na co nás vůbec mají.“ Také naznačil, že pro ČSSD bude vždy dost tenkým ledem Bohumínské prohlášení, v němž se sociální demokraté v roce 1995 vyjádřili, že nebudou spolupracovat s extremistickými stranami jako je třeba KSČM.

Efektivní demonstrace odborů

Bývalý poslanec KSČM Václav Exner nejdříve prohlásil, že demonstrace pořádané odbory anebo s jejich účastí mají větší návštěvnost než protesty politických stran či nevládních organizací. Proto je třeba s nimi spolupracovat. „Vláda se drží pověstného stébla a pytlíkuje to z týdne na týden. Na tomto uzavřeném zasedání si můžeme říci, že slova Oskara Lafontaina, když říkal: „Oni potřebují změnu,“ a myslel německou sociální demokracii, platí i pro tu tuzemskou. Ve všech krajských koalicích se naše volební výsledky mnohem méně proporčně odrazily v zastupitelstvech. Plná ústa demokracie se v realitě mění v pragmatický podíl na moci. To jde na vrub ČSSD,“ podotkl.

„V otázce a roli vlastnictví nemáme stejně jako ČSSD jasno ani my. Soukromé vlastnictví klíčových výrobních prostředků nám nicméně působí potíže,“ dodal. Nakonec se vyjádřil i odborář Luděk Toman, jenž pracuje v Českomoravské konfederaci odborových svazů (ČMKOS) jako makroekonom přes osm let. „Je otázka, jestli můžeme mluvit o demokracii v zemi, kde většina médií šíří jen jeden, většinou protilevicový, názor. Programy obou stran by se měly více zabývat médii. Většina z nich totiž opakuje antikomunistickou propagandu,“ podotkl.

Neshoda na členství v NATO

A proč se semináře nezúčastnil žádný sociální demokrat? „O programových průnicích se bavíme otevřeně na Masarykově univerzitě v Brně. Ta je vnímána jako neutrální půda. Zatím je diplomaticky dost komplikované, aby se někdo z ČSSD dostavil sem,“ podotkl Dolejš. Mezi ostatními účastníky semináře se dále hovořilo o tom, že by měla KSČM více přitáhnout osobnosti z levicovější části ČSSD, ale i o tom, že voliči mají ohledně komunistů nyní obrovská očekávání.

„Když něco nezvládne sociální demokrat, nebude to takový problém, jako když se něco nepodaří komunistovi. Ten totiž bude více pod dohledem,“ sdělil jeden. Jestliže totiž KSČM zklame, bude se do vládnoucích struktur probojovávat zase dalších deset let. Většina se shodla, že asi největším názorovým problémem ČSSD a KSČM je členství Česka v NATO. Zatímco první jsou pro, druzí proti. Mluvilo se ale i o čtyřdenním pracovním týdnu.

Reportér ParlamentníchListů.cz následně odhalil svou identitu s tím, že o uzavřenosti akce se začalo hovořit až v polovině semináře. Jeden soudruh prohlásil, že nikoho nezvali. Jinak to moc zděšení nevyvolalo. „Mluvili jsme za sebe a nebyla to oficiální stanoviska KSČM ani odborů. Šlo prostě o pracovní, ale otevřenou debatu. Nicméně sám vidíte, že zde nepečeme nic tajného,“ doplnil Jiří Dolejš a všichni hlavní mluvčí přikývli. Jeden ze starších posluchačů prohlásil, že mu jde hlavně o objektivitu a ukázal reportérovi Haló noviny. Nicméně je třeba popravdě zhodnotit, že soudruzi byli jasní, pragmatičtí, dokonce i sebekritičtí, a žádná nedemokratická prohlášení neříkali.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…