Konec korupce, konec anonymních akcií. Marvanová a spol. bojují

30.08.2011 18:31

Hlásnou troubou v boji proti korupci byla dlouhé týdny před loňskými volbami předpokládaná štika ve sněmovním rybníku Věci veřejné. Po sestavení nového kabinetu o něm tehdy koaliční strany hovořily jako o protikorupční vládě. Odhodlání se však kdesi vytratilo, a tak snažení zůstává na občanské společnosti. Potvrzuje to i vznik nové iniciativy Konec korupci!

Konec korupce, konec anonymních akcií. Marvanová a spol. bojují
Foto: Hans Štembera
Popisek: Expolitička, advokátka a bojovnice proti korupci Hana Marvanová

Na boj s korupcí se chystaly zaměřit Věci veřejné, které na tuto vějičku získaly před loňskými volbami spoustu těch, kteří uvěřili, že to v potírání tohoto zničujícího jevu konečně někdo myslí vážně. Za rok a čtvrt od posledních voleb se toho však příliš nezměnilo, a tak se úsilí politiků v této oblasti snaží suplovat občanská společnost.

Nejprve vznikl Nadační fond proti korupci, který založil podnikatel Karel Janeček. Ten se snaží změnit zakořeněný pohled na ty, kdo korupci pomáhají odhalit, že nejde o udavače, ale o hrdiny. Cílem fondu je odměňovat lidi, kteří prokáží osobní odvahu, zdokumentují a prokáží korupci na konkrétním místě. Jedním ze dvou prvních oceněných se stal bývalý ředitel SFŽP Libor Michálek, jenž zveřejnil postupy, které mohly vést ke stomilionovým škodám ve státní správě.

Sledujeme téma Korupce

Psali jsme:
Neprávem obviněná z korupce: Úchylný svět, každý jde koupit

Vítěz výběrového řízení by měl odkrýt vlastnickou strukturu

Koncem května vznikl manifest Veřejnost proti korupci, mezi jehož signatáře se zařadili mimo jiných dramaturg Jan Štern, advokátka Hana Marvanová, politolog Jiří Pehe či sociolog Ivan Gabal. Nejčerstvějším počinem těch, kdo se s korupcí jako průvodním jevem této společnosti nechtějí smířit, je nová iniciativa Konec korupci!

Celý manifest ZDE

„Děláme to společně s Nadačním fondem proti korupci. Chceme do zákona o veřejných zakázkách přidat další kritérium, aby vítěz výběrového řízení doložil svou vlastnickou strukturu, aby peníze nepřicházely osobám, které jsou ve střetu zájmu. A do obchodního zákoníku požadujeme zanést zrušení anonymních akcií," objasňuje pro ParlamentníListy.cz záměry nově vzniklé iniciativy advokátka Hana Marvanová, dlouholetá poslankyně, jedna ze zakladatelů OF a bývalá předsedkyně Unie svobody.

Šéf Transparency International „osobu vyloučenou" do novely nechce

Podle ředitele Transparency International Davida Ondráčky je nyní více zapotřebí ohlídat, jak bude po připomínkách vypadat novela zákona o veřejných zakázkách, která už ve sněmovně prošla prvním čtením.

„Dávají tam samé dobré věci, ale dohromady se to nedá jíst. Třeba ´osoba vyloučená´ je pojem, který není zatím prodiskutován. Klíčové je teď hlídat, jak bude vypadat zákon, než půjde do druhého čtení," komentoval snahu iniciativa Konec korupci! Ondráčka pro ČT24.

„Ale my jen přidáváme další kritérium, jeden parametr, který nic nenabourává," namítá Marvanová pro Parlamentnílisty.cz, že by jejich snažení zbrzdilo či dokonce zhatilo proces přijímání novely zákona o veřejných zakázkách. Podle bývalé místopředsedkyně sněmovny naopak iniciativa Konec korupci! nabízí komplementární návrh v paragrafované podobě.

Finančník Karel Janeček zdůraznil, že s premiérem Petrem Nečasem již dvakrát hovořil o zrušení anonymních akcií. A jak se iniciativa zachová, pokud poslanci připomínky do zákona nezapracují? "Zveřejníme seznam poslanců, kteří proti korupci nechtějí bojovat," vysvětlil Janeček v ČT, jaká budou odvetná opatření.

Sdružení zIndex, které monitoruje veřejné zakázky, zkoumalo 50 firem s nejasnými vlastníky, které za poslední roky získaly velké zakázky. A výsledek? Anonymní společnosti mají mnohem větší zisky než ty, jejichž majitelé jsou veřejní. Rozdíl činí 23 až neuvěřitelných 70 procent. Karel Janeček odhaduje, že ročně z veřejných rozpočtů kvůli korupci zmizí až 100 miliard korun.

K věci:

Nekompromisní Marvanová: Zbabělá vláda podvádí. Jde o horentní odměny 

Pehe, Marvanová a občané. V kukani na Václaváku bylo horko 

Michálek je odvážný blázen, říká šéf fondu proti korupci

Foto: Hans Štembera

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…