Křeslo ministra financí v rukou ANO. Bez riskování by nebyl kompromis, míní Zaorálek

24.11.2013 12:40

Vždycky riskujete. Tak hodnotí místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek skutečnost, že křeslo ministra financí bude v rukou hnutí ANO, stejně tak i post místopředsedy Poslanecké sněmovny, zatímco sociální demokracie předloží kandidáta na post jejího předsedy. Strany se na tom dohodly na včerejším jednání v Průhonicích u Prahy.

Křeslo ministra financí v rukou ANO. Bez riskování by nebyl kompromis, míní Zaorálek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Povolební dohody mezi ČSSD, ANO a KDU-ČSL nejvíce brzdí neshoda ohledně výše daní. Zda je možné nalézt shodu, aniž by se s daněmi vůbec nehýbalo, nechtěl Zaorálek v rozhovoru pro server Aktuálně.cz odhadovat. „Nechtěl bych to komentovat. To bych musel jít do toho vnitřku a skoro by to nešlo bez porušení toho, co jsme si řekli: že to nebudeme komentovat,“ řekl jen.

Připustil, že výměna předsedy sněmovny za ministra financí může být nebezpečná. „Všechno je nebezpečné. Vždycky riskujete. Bez toho by nebyl žádný kompromis,“ uvedl místopředseda ČSSD. Jednání v Průhonicích hodnotí veskrze pozitivně, podařilo se jim podle jeho názoru dosáhnout velmi slušného výsledku.

Rozhodnutí, kdo zabere místa dalších místopředsedů, prý budou řešit společně s lidovci. Jako další kandidáti se podle Zaorálka nabízejí i komunisté a TOP 09, a to vzhledem k výsledkům uplynulých voleb. Sami lidovci se zatím příliš do vlády nehrnou a prohlašují, že cesta do koalice i opozice je pro ně zatím stále stejně dlouhá. „Věřím tomu, že je to víc než půl na půl,“ podotkl.

Sociální demokraté zvolili dvoustranné vyjednávání prý proto, že trojstranné diskuze by byly komplikované kvůli třem rozdílným názorům. „Mám dojem, že lidovci neprotestovali. My je zároveň informujeme a jednáme i s nimi,“ dodal.

reklama

autor: nem

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…