Kubera na Primě přiznal: Jednu věc Klausovi vyčítám

03.03.2013 12:19

Amnestie a žaloba senátorů na prezidenta Václava Klause. O tom v pořadu Partie diskutovali senátor Jiří Dienstbier (ČSSD) a senátor Jaroslav Kubera (ODS). Politici se prý snaží dehonestovat Klause tak, aby se už nemohl vrátit. Podle Dienstbiera se ale o žalobě na prezidenta uvažovalo už dlouho a amnestie byla jen poslední kapkou.

Kubera na Primě přiznal: Jednu věc Klausovi vyčítám
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera v pořadu ČT Hyde park

Dienstbier míní, že velezrada je nešťastný pojem. „Je potřeba to odlišovat od vlastizrady. Pokud by byl v Ústavě třeba delikt, nevyvolávalo by to takové emoce,“ myslí si Dienstbier.

Podstatné je bránit se jednání, které je protiústavní

Připomněl, že většina bodů žaloby jsou stále aktuální věci. V některých případech jsou jednání prezidenta staršího data. „Ta amnestie byla poslední kapkou. Nejde o to, jakou sankci vysloví Ústavní soud. Mnohem podstatnější je, že Senát, jako ochránce ústavnosti, se brání proti jednání, které je v rozporu s ústavností,“ doplnil.

„Amnestie nestačila, a tak se žaloba začala futrovat dalšími věcmi. Těch 28 jednalo právně. Není důvod je dehonestovat,“ reagoval Kubera. Dodal, že nesouhlasí s žalobou kvůli velezradě.

Politici s malým ‚P‘ chtějí dehonestovat Klause tak, aby se nemohl vrátit

„Já, pokud by se jednalo o velezradu, tak jediné, co bych panu prezidentu Klausovi vyčítal, je podepsání Lisabonské smlouvy,“ prohlásil senátor ODS.

Podle něj má žaloba čtyři dny před koncem Klausova mandátu zcela jiné důvody. „Prvním je, že Klaus je politik s velkým ‚P‘. Politici s malým ‚p‘ se bojí, že by se vrátil. Je tedy potřeba dehonestovat ho tak, aby se už nemohl vrátit,“ vysvětlil.

Ústava není posvátná kráva

Poté připomněl Kubera svůj starší článek, ve kterém psal, že Ústava není posvátná kráva. Je prý správné, že se posuzuje, zda nějaké jednání nebylo v rozporu s Ústavou. Odmítl ale, že by k tomu došlo v případě amnestie. „Spousta věcí není v pořádku. Nelíbí se mi, jak je amnestie nastavená. Pokud ale prezident konal podle toho, co mu Ústava dovolovala, tak to není velezrada,“ řekl Kubera rozhodně.

Dienstbier ale oponoval, že pro prezidenta má být Ústava posvátnou krávou. „Co platí, to musí být dodržováno. Prezident nemůže pohrdat soudním rozhodnutím,“ zdůraznil. Prozradil, že v Senátu se o žalobě na prezidenta uvažuje už řadu let. Amnestie byla jen poslední kapkou.

Klaus vidí šest tahů dopředu. Hysterii kolem amnestie ale nečekal

„Klaus je šachový hráč, který už teď vidí šest tahů dopředu. Jediné, co nečekal, je ta hysterie, která kolem toho vznikne,“ zastal se Kubera hlavy státu. Chtěl tím doložit, že Klaus si je vědom pravidel, která má dodržovat, a dobrovolně by neudělal krok, pro který by ho pak mohl žalovat Senát u Ústavního soudu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…