Kuriozity volby: Někteří volí na motelu. Jiní vedle fotbalových branek či na farmě

12.01.2013 14:21

Mostecký politik Miroslav Fencl si to vyšlapoval s volební obálkou do motelu v mostecké čtvrti Vtelno. Nedůstojné mu to nepřipadá. Jiní obyvatelé města či Ústeckého kraje museli pro zvolení prezidenta třeba na farmu.

Kuriozity volby: Někteří volí na motelu. Jiní vedle fotbalových branek či na farmě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební účast je podle odhadů vysoká

Hlava státu se v mnoha obcích a městech volí převážně na obecních úřadech a v základních školách. Ne všude tomu tak je, a to nejen v malých vískách. Kuriozity lze objevit i ve větších městech.

V Mostě mají hned několik netradičních volebních míst. „Obyvatelé části Čepirohy poprvé volí ve fotbalovém areálu. V předešlých volbách to bylo v tamní restauraci, ale fotbalový areál je v majetku města, a tam nemusíme platit nájem,“ zdůvodnila výběr místa Alena Sedláčková, mluvčí magistrátu.

Díky motelu je vyšší účast

V části Vtelno si to lidé vykračují rovnou do motelu, který je zařízen v selském stylu. „Nepřipadá mi to nedůstojné. Průběh voleb to podle mne nenarušuje. Kdybychom nevolili tady, museli bychom jezdit z této okrajové části města jezdit do centra na 1. základní školu , což by ale způsobilo menší volební účast, jak se v minulosti projevilo. Zejména pro starší lidi je to totiž problematické,“ vyjádřil se ve Vtelně Miroslav Fencl, místní zastupitel (Sdružení Mostečané Mostu). Sám se o nejvhodnější volbě státu rozhodoval těžce. "Rozhodně jsem věděl, koho ne – Fischera! A to kvůli jeho minulosti, která mi hodně vadí“, prozradil ParlamentnímListům.cz.

V Chomutově mezi prcky

V dalším severočeském statutárním městě také nevyšli všude se základními školami. „V jednom okrsku se proto volí v mateřince. Je to na sídlišti Kamenná v ulici Školní pěšina,“ prozrazuje mluvčí chomutovského magistrátu Šárka Schönová. Název ulice je pozůstatkem po základní škole, která tu již dávno byla zrušena a kde se kdysi volilo. „Za zmínku stojí možná i to, že dva okrsky mají volební místnost v městském divadle a využili jsme i kulturní domy,“ dodala.

Trocha přírody do toho volení

Někdy jsou nouzová řešení volebního prostoru ještě více kuriózní. V Teplicích se lidé vydávají do tanečního sálu místní školy umění, v Hudcově kráčí dokonce do neobydleného rodinného domu, který si tamní samospráva za tímto účelem pronajala. Na Lounsku se voliči například ve Velké Černoci trousí na farmu, v Břínkově do velína tamního mysliveckého spolku.

V krajském městě Ústí nad Labem nemají magistrátní pracovníci pocit, že by někde škol o netradiční místnost. Přitom jich mají na celý spravovaný okres úctyhodných 125, z toho 97 jen v samotném Ústí nad Labem. „Nemyslím si, že bychom tu měli nějaké netradiční volební místnosti,“ míní Romana Macová z kanceláře primátora. Podle soupisu míst se tu ale volí například i v požární zbrojnici, knihovně, na vysokoškolských kolejích, v Domě techniky, Sociálním ústavu Akademie věd, na Českém červeném kříži nebo v objektu firem Aspena Holding či RST Výtahy.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…