LN k Putnovi: Na Zemana platí jen síla. Skuhrání je k ničemu

21.05.2013 7:41

Analytička Lidových novin Lenka Zlámalová ve svém sloupku na titulní straně listu píše o tom, že prezident Miloš Zeman nejmenováním Martina C. Putny profesorem zkouší, jaká mocenská rozpínavost mu ještě projde. Přitom by prý pro politické elity bylo jednoduché jej utnout. Stačila by novela zákona.

LN k Putnovi: Na Zemana platí jen síla. Skuhrání je k ničemu
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman u pomníku M. R. Štefánika během návštěvy Bratislavy

Anketa

Dělá Zeman dobře, když blokuje jmenování profesora Putny?

63%
37%
hlasovalo: 18137 lidí

Miloš Zeman se podle autorky sloupku dostal odmítnutím jmenovat Putnu profesorem za hranici svých pravomocí. Nemá prý právo být arbitrem a určovat, zda Putnovo vystupování na Prague Pride s nekonvenčním transparentem je nebo není slučitelné s důstojností nositele nejvyšší akademické hodnosti.

Utněte Zemana, je to snadné

Analytička nechápe, proč místo kritiky neudělají politické elity jeden jednoduchý krok, který by prezidenta v jeho rozpínavosti zastavil. "Přitom by ho šlo rychle utnout. Proč politici místo silných slov rychle nepřipraví jednoduchou novelu vysokoškolského zákona a prezidentovi ceremoniální pravomoc jmenovat profesory nevezmou?" nechápe Zlámalová.

Stačila by na to prostá většina, kterou podle ní dají ČSSD, TOP 09 a ODS pohodlně dohromady. "Miloš Zeman rozumí jen síle. Dokud ji neucítí, bude pokračovat ve svých testech dál. Přepjaté skuhrání a příměry ke Gottwaldovi ho jen vybudí k dalším podobným kouskům," uzavírá autorka.

Není to jen "kladeč věnců"

Nad rozsáhlými pravomocemi, které si Zeman uzurpuje, se pozastavuje i politolog Stanislav Balík. Nejde podle něj ani tak o spor v právní rovině, zda prezident musí či může jmenovat vysokoškolské profesory. Mnohem důležitější je prý prezidentova argumentace, proč to odmítá udělat. "Ta je totiž ve svém důsledku podobně nebezpečná jako svévolná uzurpace větší a větší moci a pohrdání ústavními zvyklostmi," píše Balík v komentáři pro LN.

Komu zvoní hrana

Podle politologa nesmí dojít k tomu, že se budou odsuzovat a zakazovat projevy občanské aktivity. "V tomto směru nakročil Miloš Zeman víc, než si možná myslí a než tuší jeho přikyvovači, k omezování nejen akademických, ale i občanských svobod," píše.

"Z událostí posledních týdnů je vidět, že přituhuje. Putna a dění v ÚSTR jsou předzvěstí toho, nač se těšit, až bude současný hradní pán doplněn oranžovo-rudými  nájemníky Strakovy akademie," varuje Balík. "Naplní-li se tato prezidentská neobhajitelná zvůle, nedávejme se ptát, komu zvoní hrana. Nezvoní Putnovi, ale svobodě v naší zemi," uzavírá politolog.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…