Lessy je jen figurka. Jde prý o boj Kalouska a Bárty

18.07.2012 21:04

Boj mezi policejním prezidentem Petrem Lessym a ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) je prý jenom zástěrka. Ve skutečnosti probíhá válka mezi Kalouskem a někým úplně jiným.

Lessy je jen figurka. Jde prý o boj Kalouska a Bárty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Naštvaný Miroslav Kalousek

Šéf Věcí veřejných Radek John tvrdí, že právě Věci veřejné mají jedinečnou zásluhu na tom, že dochází k odhalování korupčních kauz. Díky Lessymu je dnes prý vyšetřován třeba David Rath. Nový policejní prezident totiž zrušil povinnost zadávat do systému hlášení o vyšetřování korupčních kauz, což prý zavedl na policii jeho předchůdce, Oldřich Martinů.

John: Dohoda byla jasná

John na minulost zavzpomínal ve čtvrtek na Radiožurnálu. „Dohoda spočívala v tom, že vláda musí umožnit Věcem veřejným, aby mohly prosadit nového policejního prezidenta. Je nenormální, že naši koaliční partneři nebyli ochotni přijmout efektivní opatření a vyjít vstříc Věcem veřejným. Musel přijít až prezident Klaus a říct: ‚Pánové, jste ve vládě tři a ne dva plus jeden‘,“ popsal John v rozhlase.

Nezávislost justice v ohrožení?

Podle poslance ODS, Borise Šťastného, jsou jeho slova nelogická. "Přiznám se, že dnešním Johnovým slovům nerozumím. To by přeci znamenalo, že policejní prezident byl vybrán na základě politických tlaků a preferencí jedné parlamentní strany, což by byla další rána tolik potřebné politické nezávislosti policie a justice. Doufám, že se Radek John jen tak chlubil," uvedl pro ParlamentníListy.cz poslanec.

Poslanec za ČSSD, Stanislav Huml, ale jeho slova  mírní. "To je příliš velikášské prohlášení," uvedl na adresu Johna. "Ale zásluhy určitě mají. Pozitivní i negativní. Plus je zrušení povinnosti hlásit vše ministerstvu, a tedy vyšší samostatnost," dodal ke slovům šéfa VV.

Huml: Jde o Kalouska a Bártu

"Současný stav  je souboj Kalouska a Bárty. Je to viditelné a otázka zní, kde se bere ten vliv VV na policii? A jak je možné, že  korunní svědek v kauze letadel byl křivě obviněn s nátlakem policie na dívku, aby jej obvinila? Kde to žijeme?" pokládá si řečnické otázky Huml.



Komunista se obává i tlaku ze zahraničí

Miroslav Opálka (KSČM) raději nehodnotí. "Musím ale konstatovat, že pro vše musí nastat situace. Veřejné mínění si to již razantně vyžadovalo. A nesmíme opomenout i nespokojenost a tlak ze zahraničí," řekl ParlamentnímListům.cz komunista.

Policejní prezident a šéf financí se rozhádali kvůli údajným telefonátům týkajícím se nákupů policejních vozů. Podle Kalouska policejní prezident Petr Lessy lhal, když tvrdil, že nežádal  o peníze na policejní vozy Volkswagen Passat. Vlastní prý čtyři dokumenty, jež tvrdí opak.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…