Levicový profesor Krejčí pozoruje kauzu Rath: Oni se zničí sami navzájem

22.05.2012 6:51

JINÝMA OČIMA Po kauze s Davidem Rathem ukázal průzkum veřejného mínění výrazný pokles preferencí u ČSSD a nárůst bodů pro komunisty. Je to jen dočasný stav, nebo se rozhodla česká veřejnost dát najevo, že už má podobných kauz tak akorát dost? ParlamentníListy.cz se proto obrátily na levicového politologa, profesora Oskara Krejčího.

Levicový profesor Krejčí pozoruje kauzu Rath: Oni se zničí sami navzájem
Foto: Radmila Zemanová-Kopecká
Popisek: Oskar Krejčí

„Na rozdíl od politiků a některých médií si větší část veřejnosti nezvykla na korupci a tunelování,“ říká profesor Krejčí. O tom, zda se v případě poklesu preferencí ČSSD jedná o trvalejší trend, rozhodne podle něj, jak se bude celý případ vyvíjet dál. Zda pohltí další sociálnědemokratické či jiné činitele. „Samozřejmě, záleží i na tom, jak se k němu postaví sama sociální demokracie,“ dodává politolog.

Hrozí sebedestrukce politické elity

„Obecně platí, že v daném případě není možný žádný „samovývoj“,“ je přesvědčen Krejčí. Hodně prý záleží na tom, zda se budou protivníci sociální demokracie aktivně snažit z kauzy těžit. „Pak totiž hrozí, že bude onen prapodivný smír, týkající se například kauzy ProMoPro, pražského magistrátu či hlavní správy hygieny (nemluvě o farmacii obecně), vystřídán protikampaní ze strany ČSSD,“ dodává pro ParlamentníListy.cz Krejčí. Sebedestrukce politické elity, složené z tzv. demokratických stran, je pak prý velmi pravděpodobná.

V této chvíli je prý především na vedení sociální demokracie, zda levice v této zemi dokáže využít příležitost, kterou jí nabízí kombinace ekonomického poklesu a nekvalitního vládnutí pravicové koalice.

„Případ kolem středočeského hejtmana potřebuje rychlé a razantní řešení, a to včetně zásahů ve středočeské krajské organizaci ČSSD,“ tvrdí politolog. Až pak je podle něj možné přejít do útoku. „Obranné manévry jsou jen prodlužováním agonie,“ dodává. V současné době se ale profesoru Krejčímu jeví vedení sociální demokracie jako velmi slabé, neschopné reagovat na nabízené možnosti.

„Mám především na mysli výběr prezidentského kandidáta ČSSD,“ konstatuje Krejčí. V době, kdy se společnost propadá do krize, navrhovat pro nejvyšší funkci ve státě člověka bez zkušeností, bez odzkoušení v závažných sporech, kde se jedná o národní zájem a ne o osobní kariéru – to je podle Krejčího ze strany sociálních demokratů projev nezralosti a nezodpovědnosti.

Navíc ve chvíli, kdy se nabízí možnost sjednotit středolevý blok, je podle Krejčího kandidát, který nezíská sympatie ani většiny volební základny vlastní strany, doslova promarněnou příležitostí. „Zdá se, že v této straně dlouhodobě vládne strach z osobností. Snad dokáží sociální demokraté využít čas k přehodnocení některých svých nešťastných rozhodnutí,“ věří politolog.

Komunisty a sociální demokraty dělí nyní podle pondělního průzkumu agentury SANEP od sebe pouhé dva procentní body volebních preferencí. „Komunisté vyšli ze svého sjezdu málo čitelní. Teprve budou muset ukázat, že jejich nové vedení dokáže zareagovat na radikalizaci ulice“, říká nicméně na adresu rudých Oskar Krejčí. Jsou podle něj sevřeni křečovitou snahou představit se jako důvěryhodná demokratická strana. „A tak se může stát, že budou pro nová alternativní hnutí nedůvěryhodnými salónními revolucionáři,“ dodává.

Antikomunismus je jen výhodný poptávkový artikl

Jak prý budou narůstat preference KSČM, bude se podle Krejčího mobilizovat i "primitivní antikomunismus", a to i uvnitř sociální demokracie, kde je křídlo, které by radši vládlo s TOP09, než s podporou KSČM. „A naše demokratická média, především televize, ovládne hysterie a plně se oddají šíření nenávisti,“ říká politolog. „Myslím, že na toto komunisté zatím neumějí reagovat,“ konstatuje.

Často prý zapomínají, že tento primitivní antikomunismus není otázkou nedostatku informací, ale že je to prostě výhodný artikl, po němž je u vedení televize či v některých stranických sekretariátech objednávka. „Že tento přístup posílí hnědé tendence v zemi, že v ODS poroste vliv tzv. nové pravice - to bude cena, kterou zaplatíme,“ dodává profesor Krejčí.

Lidé chtějí alternativní programy, které by obnovily sociální jistoty

Koaliční potenciál komunistů podle Krejčího roste s tím, jak se stává KSČM potřebnou pro jiné parlamentní strany. „Teď začínají tuto stranu potřebovat. Myslím, že ta část veřejnosti, která se sociálně propadá či má dostatek fantazie, aby si dokázala představit hrozivé důsledky krize morálky a ekonomiky, je přepravena na hledání alternativních programů,“ je přesvědčen Krejčí. „Programů, které by obnovily sociální jistoty, společenský smír a prestiž této země,“ upřesňuje.

Otázkou podle něj je, jak silná – tedy početná, organizovaná a vůči "propagandě" odolná – bude právě tato část veřejnosti. „Vzhledem k úrovni a způsobům vládnutí současného kabinetu v této zemi je ovšem velmi pravděpodobné, že síla této částí veřejnosti i nadále poroste,“ říká na závěr profesor Oskar Krejčí. 

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…