Lidé vás pověsí a budou v právu, vzkázal poslanec politikům s velkými platy

16.12.2013 11:21

Po internetu v ČR nyní koluje video z Evropského parlamentu. Europoslanec Godfrey Bloom zvolený za britskou pravicovou euroskeptickou Stranu nezávislosti Spojeného království UKIP a člen frakce EFD (Evropa pro svobodu a demokracii) na zasedání Evropského parlamentu dne 21. listopadu 2013 přirovnal bruselské politiky ke zlodějům.

Lidé vás pověsí a budou v právu, vzkázal poslanec politikům s velkými platy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Bloom přirovnal členy Evropské komise k největším zlodějům, jelikož ze svých příjmů neplatí skoro žádné nebo žádné daně, přitom sami pokrytecky brojí proti daňovým únikům.

Lidé vtrhnou do tohoto sálu a oběsí vás

Varoval také, že nový Evropský parlament, který se sejde v příštím roce, po volbách bude mít ještě více poslanců, kteří budou euroskeptiky.

A varoval nynější členy Evropské komise a eurosocialisty, že může také nastat čas, kdy se to občanům vše přestane líbit. „A můžu vám říct, když se lidi dozvědí pravdu, nebude to dlouho trvat, tak vtrhnou do tohoto sálu a oběsí vás. A budou v právu,“ ukončil svůj projev Bloom.

Mokrý hadr

Šéfem poslanců UKIP v Evropském parlamentu a předsedou frakce Evropa pro svobodu a demokracii je Nigel Farage, který je také znám jako skvělý řečník. O „prezidentovi EU“ Hermanu van Rompuyovi řekl, že ačkoli má charisma mokrého hadru, je současně velmi nebezpečným politikem potlačujícím svobodu a demokracii.

Farage také několikrát přijal tehdejší český prezident Václav Klaus. Farage měl rovněž přednášku v Praze pro euroskeptickou Akci D.O.S.T.

O eurokomisaře je dobře postaráno

Pokud jde o platy v institucích EU, tak například český eurokomisař Vladimír Špidla za svou pětiletou práci v Evropské komisi získá od bruselského úřadu starobní důchod, který dnes vychází na 110 tisíc korun měsíčně, informoval před časem iDnes.cz. Základní hrubý plat eurokomisaře u něho byl zhruba v přepočtu 515 tisíc korun měsíčně. Za každý celý rok ve službě má nárok na doživotní penzi ve výši 4,275 procenta ze svého základu.

Za pět let služby se jedná o 21,4 procenta platu, tedy 110 tisíc korun hrubého (před valorizacemi v budoucnu). A to vše ve formě měsíční doživotní renty počínaje 65. rokem věku. Bývalí komisaři zároveň dostávají tři roky odstupné, v případě pět let pracujícího Špidly jde o 55 procent ze základní mzdy, tedy přes 280 tisíc korun hrubého měsíčně.

Kdo z vás to má?

Týdeník Euro na začátku letošního roku upozornil, že zatímco českému úředníkovi v roce 2013 měl stoupnout průměrný plat o 24 korun, euroúředníci si polepšili minimálně o sedm procent. Přepočítáno na výši platu to dělá 186 eur (zhruba 4650 korun) v případě začínajících asistentů a až 1286 eur (32 150 korun) pro zasloužilé generální ředitele.

Ačkoli národní státy šetří, tak celkem 33 tisíc zaměstnanců, kteří pracují pro Evropskou komisi a její přidružené agentury, se tak za letošek dočkali jednoho z nejvyšších platových růstů v celé unijní historii.

K tomu se ale navíc připočítávají ještě další výhody, o kterých si mohou úředníci v národních státech nechat jenom zdát. Euroúředníci nadále pobírají příplatky v podobě 16 procent za práci v Bruselu a do zdravotního pojištění odvádějí pouhá dvě procenta platu. Navíc se nezměnil ani věk odchodu do důchodu v 63 letech, ani pracovní týden stanovený na 37,5 hodiny. Stejně tak každý eurobyrokrat nadále pobírá měsíční přídavek na dítě ve výši 373 eur a dalších 253 eur na jeho vzdělávání.

Platy euroúředníků se již předloni zvedly o 1,7 procenta. Základní plat úředníků Bruselu se pohybuje ve výši 2654 eur (asi 63 tisíc korun) až 18 371 eur (asi 440 tisíc korun) měsíčně. K tomu mohou získat zaměstnanci evropských institucí ještě další zmíněné bonusy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…