Mámo, táto, do práce... To jsou věci. Úžas nad novými návrhy ODS

09.04.2013 15:01

Vláda přichystala materiál, v němž se to jen hemží návrhy, jak snížit nezaměstnanost. Jsou mezi nimi státní dotace na mzdy mladých zaměstnanců, příspěvky na zkrácené úvazky i finanční podpora pro začínající podnikatele. Místopředseda KSČM pro hospodářskou politiku Jiří Dolejš upozorňuje, že podobné návrhy ODS donedávna odmítala jako něco levičáckého.

Mámo, táto, do práce... To jsou věci. Úžas nad novými návrhy ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Schůze vlády. Na programu byl mimo jiného i návrh změny zákoníku práce

Plán na snižování nezaměstnanosti, který vláda Petra Nečase předložila k diskusi odborářům a zaměstnavatelům, výrazně čerpá z materiálu občanských demokratů Agenda 2014. ODS v něm plánuje státní dotace na mzdy mladých zaměstnanců, příspěvek na zkrácené úvazky, nebo také státní příspěvek v řádu desetitisíců korun pro začínající podnikatele.

Na mladou generaci míří záměr podpořit zaměstnávání lidí do 30 let, kteří nyní tvoří čtvrtinu z celkového počtu téměř 600 tisíc nezaměstnaných. Stát by podle plánu ODS dotoval jejich pracovní místa. Zaměstnavatel by tak mohl získat až 24 tisíc korun na mzdu a odvody měsíčně, a to až po dobu jednoho roku, pokud by mladého uchazeče zaměstnal. K tomu by ještě mohly firmy získat jednorázový příspěvek na vybavení.

Donedávna byla podpora zaměstnanosti mrhání peněz

„Něco podobného tady v minulosti už bylo, když byl systém podpory pracovních míst absolventů. Dá se říci, že ODS zřejmě v krizi nejvyšší couvá od určitých svých představ a zavádí nástroje, které dosud spíš prosazovala levice,“ komentuje pro ParlamentníListy.cz návrhy občanských demokratů místopředseda KSČM pro hospodářskou politiku a stínový ministr financí Jiří Dolejš.

„Dříve se ODS těmto věcem z principu vyhýbala, ale teď se evidentně posunuje směrem, který dříve odmítala jako něco levičáckého. Ještě donedávna její představitelé říkali, že to je mrhání peněz, že to nepomůže a najednou by to šlo. Jsem ale zvědavý, jak se k těmhle věcem postaví koaliční partner TOP 09, který je dnes už napravo od ní,“ podotýká Jiří Dolejš.

„Máma/táta jde do práce“ připomíná kurzarbeit z krize roku 2009

Podporou zaměstnávání lidí do 30 let však iniciativa ODS na tomto poli nekončí. Programem s názvem „Máma/táta jde do práce“ chce pomáhat rodičům s malými dětmi a cestou státních dotací podporovat zkrácené úvazky. V tomto případě by se jednalo o dotaci až ve výši 15 tisíc korun na jednoho zaměstnaného člověka, který byl předtím evidován na úřadu práce.

„Připomíná to trošku kurzarbeit a podobné způsoby, jak lidi udržet v práci, byť na kratší dobu a za menší peníze,“ odkazuje Jiří Dolejš na dohodu mezi zaměstnanci, zaměstnavatelem a státem, která fungovala v několika evropských zemích během ekonomické krize v roce 2009 a při níž se zaměstnancům zkrátila pracovní doba, ušlý příjem jim doplatil stát a zaměstnavatel se zavázal, že nikoho nepropustí.

Lepší kratší úvazek než spadnout do systému podpory v nezaměstnanosti

„Evidentně si spočítali, že se do země valí ještě větší nezaměstnanost. A že tohle je způsob, jak dát lidem nějakou malou šanci, byť to není naděje na nějaké bůhvíjaké místo, ale lepší mít takovouto práci než spadnout do systému podpory v nezaměstnanosti. Podobné náměty byly diskutované i mezi zaměstnavateli, takže očividně se poučili z kroků, které se dělaly v krizi největší v zemích na západ od nás. Čili už to není o dogmatu, co je pravé a co levé, ale co alespoň trochu funguje,“ vysvětluje ekonomický expert KSČM.

Vláda podle připraveného materiálu také hodlá apelovat na nezaměstnané, aby jen neseděli doma, ale sami začali podnikat. Pod heslem „Zaměstnej sám sebe. Buď OSVČ“ slibuje dotace v rozmezí od 40 do 80 tisíc každému, kdo se pustí do vlastního podnikání a vydrží svou živnost provozovat alespoň jeden až dva roky.

Dosud podnikatelům vláda nepomohla, teď se na ně obrací

„Tohle je samozřejmě heslo. A lze z toho číst, že ty statisíce OSVČ jsou pro ODS důležitý elektorát a předpokládají, že ta mediální bublina, která vznikla na sjezdu ČSSD, by mohla tyhle voliče nahnat k ní. Takže i když dosud vláda podnikatelům prakticky vůbec nepomohla, viz zvyšování daní, viz nedostupnost veřejných zakázek atd., tak je teď začíná lovit. Uvidíme, jak toto heslo chtějí naplnit,“ říká pro ParlamentníListy.cz Jiří Dolejš.

Podle místopředsedy KSČM pro hospodářskou politiku mají tato navrhovaná opatření svou logiku, ale měla by být součástí komplexnějšího přístupu k podpoře růstu zaměstnanosti. „Ten efekt nemůže být samospasitelný, jde o to, jak to bude celé konstruováno. Navíc to jsou opatření, o nichž uvažovala i levice,“ podotýká Jiří Dolejš.

Jde o opatření, která se v těžké situaci ekonomiky běžně zavádějí

Mohlo by se tedy stát, že po parlamentních volbách v příštím roce s některými z těchto opatření přijde i nejspíš vítězná ČSSD. „Myšlenku bychom určitě nezavrhovali, je v rejstříku opatření, která se běžně v těžké situaci ekonomiky zavádějí. My sami to diskutujeme, pokud jde o konkrétní nastavení. Ale musí se dobře spočítat, aby to opravdu pomohlo a bylo skutečně efektivní. Jsme připraveni podobné náměty zohlednit,“ dodává stínový ministr financí Jiří Dolejš.

Úterní jednání představitelů vlády, zaměstnavatelů a odborů vyústilo v dohodu na vytvoření pracovní skupiny, která připraví krátkodobá opatření na podporu růstu ekonomiky. Podle ministra průmyslu Martina Kuby by se měla opatření projevit letos a v příštím roce. Vláda by chtěla volné peníze, které mají na účtech Lesy ČR, použít k podpoře ekonomiky.

Sezonní práce problémy nezaměstnanosti nevyřeší

Ty by měly směřovat například na opravy silnic či na projekt Zelená úsporám, které podpoří stavebnictví. Odbory ale v předložených návrzích postrádají jasnou kvantifikaci dopadů jednotlivých opatření. Spolu s ministryní práce a sociálních věcí Ludmilou Müllerovou sice přivítaly pokles nezaměstnanosti, ale připomněly, že sezonní práce problémy vysoké nezaměstnanosti nevyřeší.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…