Manažeři H-Systemu se nejspíš vyvléknou z placení škod. Čtěte, jakou našli kličku

12.01.2013 7:11

Díky Klausově amnestii se z trestního procesu vymanili i manažeři H-systemu. Civilní soud tak pro ně může skončit dříve, než vůbec začne. Pro lidi, které společnost připravila o peníze, to může znamenat nejhorší možnou variantu. Že zpět nevysoudí ani korunu.

Manažeři H-Systemu se nejspíš vyvléknou z placení škod. Čtěte, jakou našli kličku
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Možné je totiž to, že soud půjde vést jen proti právnické osobě, tedy názvu firmy. Domáhat se odškodnění přímo od manažerů H-systemu v civilním soudním řízení zřejmě nepůjde vůbec. Přitom tento právní krok doporučil i Vrchní soud v Praze, poté co byl nucen naplnit amnestii. Problém je tedy na světě.

Důležité slovíčkaření

Pro zahájení kauzy tak nyní bude podstatné doslova každé slovíčko v zákoně, protože pro podání žaloby v civilním procesu musí být výslovná opora v zákoně. „Pokud by se poškození chtěli domáhat nároku na náhradu škody proti manažerům, pak nám ale chybí titul, na základě kterého bude možné řízení zahájit,“ míní pro Právo soudkyně JUDr. Markéta Písaříková s tím, že by se možná dalo uvažovat o zvláštní odpovědnosti o úmyslném jednání proti dobrým mravům.

„Jenže pokud by se vzala dikce tohoto zákona, tak by to znamenalo, že manažeři nejsou samostatně odpovědní, a odpovědná by byla pouze právnická osoba,“ vysvětlila Písaříková. Vzhledem k tomu, že je H-system v podstatě ničím, lidem by takový výklad nijak nepomohl.

Navíc, jestliže se objeví jakákoliv mezera v pouhém podání žaloby v civilním řízení, advokáti žalovaných tunelářů se právě na této chybě mohou otočit. Byť by šlo o chybu formálního či procesního charakteru. Soudci pak nemají na výběr a musí žalobu smést ještě dříve, než vůbec začne nějaký proces.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…