Manželka Luxe: Kauzy Ratha a Vondry nelze srovnávat. Čunek překážel

30.05.2012 13:01

JINÝMA OČIMA Vdově po oblíbeném politiku Josefu Luxovi Věře se zdá divné současné rojení korupčních kauz, protože odvádějí pozornost od škodlivých kroků vlády, jako jsou důchodové reformy či zvyšování daní. Například v kauze senátora Jiřího Čunka nebylo nic prokázáno, a přesto se stále přetřásá. Ostatně u mateřské strany KDU – ČSL si váží, že se vrátila ke kořenům.

Manželka Luxe: Kauzy Ratha a Vondry nelze srovnávat. Čunek překážel
Foto: hns
Popisek: Věra Luxová

Když si vedle sebe Věra Luxová položí kauzy ProMoPro spojené s ministrem obrany Alexandrem Vondrou, kde lítalo 525 milionů korun, a zatčení Davida Ratha se sedmi miliony korun v krabici, zdá se jí v tom nepoměr.

Musíme být obezřetní

„Obě neuzavřené kauzy vidím jako zcela nesouměřitelné co do rozsahu předpokládané škody, přístupu k vyšetřování i způsobu medializace. Mám vždy velmi smíšené pocity z řízení v přímém přenosu. Bojím se, aby neodpoutávalo pozornost od ještě závažnějších úniků a škodlivých kroků vlády. Jde třeba o důchodové reformy, bezprecedentní zvyšování daní, zrušení odpočtů na děti u osob samostatně výdělečně činných a další. Možná se jedná opravdu o náhodnou časovou shodu, ale myslím si, že bychom měli být všichni velmi obezřetní. Je proto mnoho důvodů,“ sdělila ParlamentnímListům.cz vdova po velmi oblíbeném polistopadovém politikovi Josefu Luxovi.

Kauza Čunek dohořívá

Za řízení v přímém přenosu považuje i kauzu svého stranického kolegy a senátora Jiřího Čunka. V jeho případě došlo k rozhodnutí, že by měl své bývalé sekretářce zaplatit osmdesát tisíc korun. „Pokládám to za dohořívání médii několik let vytrvale živené kampaně proti Jiřímu Čunkovi. Ta vedla k jeho odstavení z vrcholné politiky a oslabení KDU – ČSL. Připomínám jen, že se věcně jednalo o nikdy neprokázaný úplatek ve výši 500 tisíc korun. Jsem přesvědčená, že Jiří Čunek především překážel skutečným technologům moci a nehodil se do politického scénáře. Jeho raketový start do vrcholné politiky byl pro mnohé překvapením a možná že některé politiky překvapilo, že bývalý vsetínský starosta má tu drzost být jejich politickým partnerem,“ vysvětlila.

Má radost ze své strany

Redakci ParlamentníchListů.cz poslala také otevřený dopis Jiřího Čunka Senátu, kde se píše, že byl podle rozhodnutí Nejvyššího soudu zákon v kauze Čunek porušen, ovšem v jeho neprospěch. Věra Luxová je členkou Celostátního výboru Křesťanské a demokratické unie – Československé strany lidové a na místní úrovni ve výboru KDU-ČSL v Chocni, kde žije. Ze současného směřování strany má radost. „Především se vrátila tam, kde je podle mě odpovídající místo křesťanskodemokratické a lidové strany. Strany sociálně citlivé, hájící zájmy normálních poctivých a pracovitých lidí a mimo jiné například usilující o solidní podmínky pro rodiny s dětmi i seniory,“ doplnila.

Je pro předčasné volby

„I přes riziko nejistoty, jakou vládu by umožnil nový volební výsledek, by to bylo pro Česko asi nejlepší a nejčistší řešení,“ řekla k možnosti uspořádání předčasných voleb. Ostatně v blízkých prezidentských volbách, kde dříve fandila Janu Švejnarovi, má o svém kandidátovi jasno: „Doba pokročila a situace u nás i ve světě je mimořádně vážná. Dnes bych si přála prezidenta především odvážného, schopného pravdivě pojmenovat skutečné důvody hospodářské krize a usilujícího i na mezinárodní úrovni o změny státních politik tak, aby opravdu hájily zájmy svých občanů, tedy voličů. Podle mě tomu tak v současnosti mnohdy vůbec není. KDU-ČSL má svou kandidátku a tou je europoslankyně Zuzana Roithová, která tato kritéria splňuje.“

Nesnáší supermarkety

Na manžela a velmi populárního politika Josefa Luxe vzpomíná často. Pořád nosí snubní prstýnek a v rozhovoru pro OnaDnes.cz uvedla, že o jiném partnerovi nikdy neuvažovala. Ostatně i dost tuzemských zemědělců vzpomíná na Josefa Luxe s náklonností. „Nechápu, proč více neusilujeme o potravinovou soběstačnost, ztrácíme pracovní příležitosti na venkově a stáváme se v této oblasti velmi závislými a zranitelnými. Myslím, že určitá potravinová nezávislost je i věcí národní hrdosti. Musíme se naučit kupovat české potraviny a tím podpořit zemědělskou výrobu. Je mi líto, když vidím, jak kvetou supermarkety a malé rodinné podniky krachují. Jako národ vymíráme, ale parkoviště kolem obchoďáků jsou plná. Vozíme plné košíky jídla a plníme popelnice. Koho vlastně podporujeme? Velké nadnárodní řetězce pro pár korun získaných ze slev. Myslím, že ušetříme více, když budeme nakupovat uvážlivě, možná o něco dražší a méně dotované české potraviny, ale jen v takové míře, abychom byli schopni jídlo spotřebovat. Supermarkety nemám ráda a téměř tam nenakupuji,“ podotkla k problémům českého zemědělství.

Rodina Věry Luxové

V roce 1977 si vzala Josefa Luxe, jenž se stal po roce 1989 předsedou KDU, pozdější KDU – ČSL. V roce 1998 však onemocněl leukemií. O rok později sice podstoupil transplantaci kostní dřeně, ale po komplikaci zemřel na zápal plic. Mají šest dětí. Věra Luxová je spolumajitelkou Rehabilitačního centra v Chocni a založila Nadaci Josefa Luxe, která podporuje aktivity dětí.

 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…