Milá celebrito. Proč jsi podporovala Pavla Béma?

26.03.2012 13:25

Bývalý primátor hlavního města Prahy Pavel Bém je výrazným příkladem politika, který z relativně dlouhodobé mediální přízně upadl v nemilost, a to kvůli zveřejnění telefonátů mezi ním a lobbistou Romanem Janouškem. Prvním šrámem, který ovšem primátor během svého vládnutí utrpěl, byla vina na předraženém projektu karty Opencard v roce 2010. Tehdy mu ovšem pomohly hvězdy showbyznysu.

Milá celebrito. Proč jsi podporovala Pavla Béma?
Foto: hns
Popisek: Ex-primátor Bém se Sámmerem Issou, koláž

Na obranu Pavla Béma v květnu 2010 veřejně vystoupil spolek umělců a mediálně známých tváří a podepsal „Občanskou výzvu na podporu Pavla Béma.“ Někteří ovšem dnes litují. 

Jedním ze signatářů byl zpěvák Sámer Issa. „Občas se stane, že člověk přestřelí, ale víte co, jsme jen interpreti. V době, kdy jsme tu výzvu podepisovali, nic nenaznačovalo  tomu, že by byl Pavel Bém v jakémkoli podezření a ani dnes mu nebylo nic dokázáno, jsou to jen spekulace,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Sámer Issa. Populární zpěvák, který dnes dobývá žebříčky ruských hitparád, se v té době o všem podstatném radil s rodiči. „ Rodiče se zajímali o politiku, já ne, ani dnes se o ní nezajímám ale vím, že naši Bémovi fandili. Tenkrát jsme se prostě dali nějak dohromady a vyjádřili primátorovi podporu, v procesu se angažoval i můj manažer,“ připomněl Issa.

 

Celebrity, které podepsaly obranu Pavla Béma

Realita dní

Text výzvy hrál bez nadsázky na city „ V poslední době jste byl pod velkým, mediálním a politickým tlakem. Média Vám přičítala předraženou Opencard nebo podsouvala to, že za Vašeho úřadování se Praha stala symbolem pro korupci. Během této uměle vyvolané hysterie se zapomnělo na to pozitivní, co jste pro nás udělal. Tímto Vám chceme veřejně vyjádřit podporu, kterou si za svou dosavadní práci bez nadsázky zasloužíte. Rádi bychom připomněli všem, na to, co se již zapomnělo.“ V dokumentu se objevila řada pochval, které ovšem s odstupem času stojí v novém světle:

                                         Pochvala       Realita   

veřejná doprava – díky kvalitnímu vedení a financování dopravního podniku se můžeme pyšnit jednou z nejlepších s nejmodernějších veřejných městských doprav v Evropské Unii

dopravní podnik stíhá jedna kauza za druhou

zisková Praha – díky odpovědnému přístupu k veřejným financím se Praha stala výdělečným místem v České republice a to i v období krize, kterou zažívá celý svět a může, tak jít příkladem nejen vládě ČR, ale i EU

Nové vedení města konstatovalo, že některé zakázky byly předražené až o 60%

výstavba protipovodňových opatření – na ochranu ze zkušeností roku 2002

Dnes v dezolátním stavu, popraskané

Zkouška, nerušit

Jedním z dalších signatářů byl herec Martin Zounar. Ten na dotaz, zda své signatury nelituje, redakci odpověděl, že nemá čas. „Nezlobte se, zrovna mám zkoušku,“ a položil. Na krátkém videu, které u příležitosti vyjádření mediální podpory vzniklo (viz níže), Zounar tehdy konstatoval „Je to petice na podporu pana Béma, aby samozřejmě vydržel, aby byl. A já si myslím, že pakliže se nás tady sejde hodně, jsou to hlasy, které jsou do plusu,“ uvedl v souvislosti.

Veřejnost si díky odposlechům telefonických hovorů mezi Pavlem Bémem (ODS) a lobbistou Romanem Janouškem udělala představu, jak probíhá "transparentní" výběrové řízení na post ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny  - viz ZDE. Na poslední zveřejněné nahrávce v roce 2007 zase žádal Bém Janouška, aby vyřešil „nepřehlednou situaci“ kolem soukromé developerské a stavební firmy Navatyp. Její majitel náhle zemřel a o společnost s miliardovými tržbami a s údajnými vazbami na pražský magistrát se začala zajímat řada lidí. ZDE

Bém přitom v minulosti opakovaně tvrdil, že Janoušek je pouhý sparing partner na tenis a na chod magistrátu nemá žádný vliv.

Dokažte mi to

O Bémově bytí a nebytí ve straně rozhoduje v pondělí regionální rada ODS. Sám Bém vinu necítí.  "Pokud se na nahrávkách ukáže, že jsem porušil zákon, složím poslanecký mandát," říká Pavel Bém. Dokud se tak nestane, je odhodlaný bojovat do posledního dechu, uvedl v prohlášení Bém. Jeho partajní kolega Jan Vidím to vidí trochu jinak. „Ať si rozhodne sám, jestli mu stojí za to prožívat dnes a denně takovouto ostudu. To už přestává být ostuda Béma a Janouška, ale přenáší se to na lidi kolem nich. Já ho k ničemu nebudu vyzývat,“ uvedl v souvislosti dlouholetý člen ODS.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…